Να επιδείξουμε όλοι υψηλό αίσθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης

H στήριξη της κοινωνίας και των ευπαθών ομάδων στις προτεραιότητες της Ελληνικής Τράπεζας

 *του Γιώργου Σκλάβου

Η πανδημία έριξε βαριά τη σκιά της πάνω από την ανθρωπότητα, επηρεάζοντας τις ζωές μας, προκαλώντας ταυτόχρονα τριγμούς σε οικονομικές και κοινωνικές δομές. Οι πρωτοφανείς αυτές συνθήκες, οδήγησαν κάθε οργανισμό στη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την ασφάλεια των μελών του προσωπικού του, των συνεργατών και των πελατών του, αλλά και για την κοινωνική του δράση.

Στην Ελληνική Τράπεζα θέσαμε άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιο επιχειρησιακής συνέχειας της Τράπεζας και προσαρμόσαμε τις λειτουργίες μας σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. Λάβαμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την προστασία των συναδέλφων μας, των πελατών μας και περαιτέρω για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ενώ προχωρήσαμε αμέσως στη λήψη μέτρων για στήριξη και διευκόλυνση των πελατών μας.

Μεταξύ άλλων, παρέχουμε πρωτοποριακές διευκολύνσεις για να ενθαρρύνουμε τη χρήση των ψηφιακών καναλιών που διαθέτει η Τράπεζα, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η ανάγκη φυσικής επαφής ή επίσκεψης στα καταστήματα, απλοποιήσαμε τη διαδικασία ανοίγματος λογαριασμού για τους συνανθρώπους μας που λαμβάνουν κρατικά επιδόματα, προσφέρουμε δωρεάν έκδοση χρεωστικών καρτών και μηδενίσαμε τους τόκους στα υπόλοιπα όλων των πιστωτικών καρτών κατά τους κρίσιμους μήνες, μέχρι τον Ιούνιο. Παράλληλα, κατανοώντας τις ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, επεξεργαζόμαστε μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων άμεσης ενίσχυσης της ρευστότητας, με στόχο τη στήριξη των πελατών μας, ούτως ώστε να βγουν όσο το δυνατό αλώβητοι μέσα από αυτή τη δίχως προηγούμενο κρίση.

Πρόσθετα, η Ελληνική Τράπεζα δήλωσε δυναμικά το παρών της σε μια περίοδο αυξημένων αναγκών της κοινωνίας, μέσα από μια σειρά δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, υπό το σύνθημα #ΕίμαστεΔίπλαΣας. Ειδικότερα, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) και άλλων οργανισμών για παροχή βοήθειας, ώστε οι επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή να έχουν πρόσβαση στον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό, η Ελληνική Τράπεζα παρείχε οικονομική στήριξη για την αγορά 500 ειδικών ολόσωμων στολών, 500 ειδικών γυαλιών, 500 ασπίδων προστασίας και άλλων προστατευτικών μέσων.

Επιπρόσθετα, στήριξε οικονομικά την Έκτακτη Υπηρεσία του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, που δημιουργήθηκε για την ικανοποίηση βασικών αναγκών των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι, μέσα από την κατ’ οίκον  διανομή φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Ως διαχρονικός υποστηρικτής του οργανισμού «Hope for Children», η Ελληνική Τράπεζα κάλυψε επίσης τα έξοδα για τη διενέργεια προληπτικών απολυμάνσεων σε τρεις παιδικές στέγες που διατηρεί ο Οργανισμός σε Λάρνακα και Λεμεσό, στις οποίες φιλοξενούνται σήμερα 112 ασυνόδευτα παιδιά.

Με στόχο την προαγωγή του πολιτισμού σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, όπου επικρατεί η απομόνωση και η αυστηρή αποφυγή κοινωνικών επαφών, η Ελληνική Τράπεζα παρείχε οικονομική στήριξη στο Μουσείο Παραμυθιού για τις δράσεις «Παραμύθια από το τηλέφωνο» και «Να σου πω ένα παραμύθι» για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών για όσο καιρό μένουν σπίτι. Επίσης, η Τράπεζα στάθηκε αρωγός των εναλλακτικών τρόπων ψυχαγωγίας που προσφέρει στο κοινό το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο και ο Δήμος Λεμεσού. Η σκηνή του Παττίχειου Δημοτικού Θεάτρου φιλοξενεί καλλιτέχνες της πόλης, οι οποίοι λόγω των μέτρων που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχουν μείνει χωρίς εργασία και εισόδημα.

Σε συνεννόηση με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και άλλα οργανωμένα σύνολα, οι ενέργειες της Τράπεζας για ουσιαστική στήριξη των συνάνθρωπων μας που μας έχουν περισσότερο ανάγκη αυτή την περίοδο, θα συνεχιστούν και θα ενισχυθούν.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, είναι καθήκον όλων μας να πορευτούμε προς τον κοινό στόχο για αντιμετώπιση της πανδημίας με ψυχραιμία, αισιοδοξία και κυρίως με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Όση περισσότερη πειθαρχία και ευσυνειδησία επιδείξουμε, τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθουμε σε συνθήκες ομαλότητας.

*Διευθυντής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων Ελληνικής Τράπεζας