Να αρθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων για οικονομία

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σε γραπτή δήλωση του είπε ότι η  Κυβέρνηση καλεί όλους “να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και με αίσθημα ευθύνης να αποτρέψουμε τους πραγματικούς κινδύνους που απειλούν τη μέχρι σήμερα θετική πορεία που έχουμε πετύχει, γεγονός που αναγνωρίζουν όλοι και κυριότερα οι διεθνείς αγορές”, σημειώνοντας ότι “η προσπάθεια της Κυβέρνησης έχει στόχο να υπηρετήσει την κοινωνία, την οικονομία και να προστατεύσει τα θύματα της δημοσιονομικής και τραπεζικής κρίσης”.

Ο  κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι “η Κυβέρνηση χαιρετίζει τη δήλωση του ΑΚΕΛ με την οποία θεωρεί επιβεβλημένη τη συνεννόηση και τη συναίνεση ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις, στο επίμαχο θέμα των εκποιήσεων και προς αυτήν την κατεύθυνση, μέσα από το διάλογο που άρχισε από τον Απρίλιο και όχι στο παρά πέντε, προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες συνεννόησης και συναίνεσης”.

Ανέφερε επίσης  ότι, “σε σχέση με τις αναφορές στη δήλωση του ΑΚΕΛ για τις ευθύνες της παρούσας Κυβέρνησης και παρά το γεγονός ότι δεν είναι πρόθεση της Κυβέρνησης να εμπλακεί σε αντιπαράθεση με την όποια πολιτική δύναμη”, η Κυβέρνηση οφείλει να υπενθυμίσει ότι “στο μνημόνιο που συνομολογήθηκε το Νοέμβριο του 2012, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ, περιλαμβανόταν πρόνοια για τις εκποιήσεις”.

“Το ΑΚΕΛ παρέλαβε τη χώρα με πλεονάσματα και δημόσιο χρέος που ξεπερνούσε το 48% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ανεργία κοντά στο 3% και παρέδωσε μια χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας με δημόσιο χρέος που αγγίζει το 87% (περίπου διπλάσιο από ό,τι παρέλαβαν) και ανεργία που ξεπερνούσε το 15%”, αναφέρει.

Προσθέτει ότι “κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ η Κύπρος τέθηκε εκτός αγορών (τον Μάιο του 2011) με την κυπριακή οικονομία να δέχεται 23 συνεχόμενες υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης”.

“Κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ, με ομολογία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για προεκλογικές σκοπιμότητες κρατήθηκε στον αναπνευστήρα μια υπό κατάρρευση τράπεζα, φορτώνοντας στις πλάτες του κυπριακού λαού 9,5 δισεκατομμύρια ELA”, σημειώνει, προσθέτοντας ότι “τα γεγονότα και οι αριθμοί μιλούν από μόνα τους”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι “είναι σε όλους γνωστή η στάση που τήρησε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης το σύνολο των αντιπολιτευόμενων κομμάτων και ειδικότερα ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος υποδείκνυε συνεχώς στην τότε Κυβέρνηση την ανάγκη λήψης μέτρων με συγκεκριμένες εισηγήσεις, προκειμένου μέσα από τον επιμερισμό και την ανάληψη του πολιτικού κόστους να αποφεύγαμε τη χρεοκοπία”.

“Είναι, επίσης, σε όλους γνωστό ότι ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η παράταξη της οποίας ηγείτο, ψήφισε τον Δεκέμβριο του 2012 όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια της Κυβέρνησης του ΑΚΕΛ, χωρίς ποτέ να υπεισέλθουν οποιαδήποτε κομματικά κριτήρια”, σημειώνει.

Προσθέτει ότι “είναι πραγματικά λυπηρό κάποιοι να καλούν τους άνεργους και δυσπραγούντες συμπολίτες, που είναι δημιούργημα της πολιτικής κάποιων άλλων, να διαδηλώνουν ενάντια σε πολιτικές που το μνημόνιο προβλέπει και τις οποίες συνομολόγησαν το 2012 με την Τρόικα”.

“Σε αντίθεση με αυτή τη συμπεριφορά, η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τους κοινωνικούς εταίρους και πάνω από όλα τον κυπριακό λαό, με πλήρες αίσθημα ευθύνης απέναντι στον τόπο, κατόρθωσε σε ελάχιστο χρόνο, και παρά τις περί αντιθέτου προβλέψεις όλων, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του κράτους και του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος αποτρέποντας την άτακτη χρεοκοπία και επανεκκινώντας σταδιακά την οικονομία μας, γεγονός που μας οδήγησε ξανά στις διεθνείς αγορές και δημιουργεί τις προοπτικές για τη συντομότερη απαλλαγή από τις δανειακές υποχρεώσεις που επεβλήθησαν από την Τρόικα”, αναφέρει.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνει ότι, “όσον αφορά την κινδυνολογία για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και τους μικρομεσαίους, τα μέτρα που η Κυβέρνηση υιοθετεί στόχο έχουν την προστασία όσων το ΑΚΕΛ προσχηματικά επικαλείται προκειμένου να εξυπηρετήσει κομματικές σκοπιμότητες”.

“Παρά τα όσα αναγκαστήκαμε να προαναφέρουμε προς αποκατάσταση της αλήθειας, η Κυβέρνηση δεν μένει προσκολλημένη στο παρελθόν, αλλά μέσα από το διάλογο, ηγείται της προσπάθειας για υιοθέτηση μιας σειράς μέτρων προστασίας των πραγματικά ευάλωτων δανειοληπτών. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να πολιτεύεται με σύνεση, μακριά από λαϊκισμούς και σκοπιμότητες, όπως μέχρι σήμερα με επιτυχία έχει κατορθώσει”, αναφέρει.

Επίσης, καλεί “για άλλη φορά όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και με αίσθημα ευθύνης να αποτρέψουμε τους πραγματικούς κινδύνους που απειλούν τη μέχρι σήμερα θετική πορεία που έχουμε πετύχει, γεγονός που αναγνωρίζουν όλοι και κυριότερα οι διεθνείς αγορές”.

“Η προσπάθεια της Κυβέρνησης έχει στόχο να υπηρετήσει την κοινωνία, την οικονομία και να προστατεύσει τα θύματα της δημοσιονομικής και τραπεζικής κρίσης”, καταλήγει.