Να αρθεί το καθεστώς ασυλίας για τους μεγαλοφειλέτες

Ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ανέφερε σήμερα ότι είναι πλέον φανερό ότι η απαίτηση για ικανοποίηση επαχθών και αδικαιολόγητων όρων που τίθενται από το επικαιροποιημένο μνημόνιο, στόχο έχει την περαιτέρω υποδούλωση της Κύπρου σε ξένα κέντρα αποφάσεων.

Είπε ότι “η απαίτηση της Τρόικας για ικανοποίηση από πλευράς της Τράπεζας Κύπρου των περίφημων όρων των «ελέγχων αντοχής» (stress test) είναι εκ του πονηρού”.

Οι εκποιήσεις ζητήθηκαν από την Τρόικα, δήλωσε, για να υπάρξει ακόμα πιο μεγάλη προστασία των κεφαλαίων των ξένων επενδυτών στην Τράπεζα Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ELA).

“Ο μύθος των stress test προβάλλει πλέον ως ο μόνος μπαμπούλας που μπορεί να τρομάξει την κυπριακή ηγεσία και λαό, αφού κατέρρευσε πλέον ως χάρτινος πύργος, το επιχείρημα της «επόμενης δόσης». Η Κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της κατάλαβαν βεβαίως, ευτυχώς πολύ γρήγορα, ότι με απειλές και φοβέρες κάνουν ζημιά στην οικονομία και την ίδια την Τράπεζα Κύπρου. Γι’ αυτό και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να δείξουν διαλλακτικότητα”, πρόσθεσε.

Η προσπάθεια για συνεννόηση συνεχίζεται αλλά οφείλουμε, είπε, να διευκρινίσουμε ότι αυτή η προσπάθεια δεν συνεπάγεται και υποταγή στις απαιτήσεις της Τρόικας και της Κυβέρνησης.

Εμείς ως Οικολόγοι, είπε, ένα έχουμε να πούμε: Δεν θα συναινέσουμε σε μια επιχείρηση περαιτέρω παγίδευσης της κυπριακής οικονομίας και του λαού μας, στα ξένα συμφέροντα.

“Το κόστος να πληρώσουν οι μεγαλοφειλέτες και η πολιτική και οικονομική ολιγαρχία. Δυστυχώς αυτοί οι κύριοι – που φαίνεται να οφείλουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ – τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης από την Τράπεζα Κύπρου, την Κεντρική Τράπεζα και την Κυβέρνηση. Δεν συναινούμε στο περαιτέρω ξεπούλημα της ελάχιστης εναπομείνασας εθνικής κυριαρχίας, για χάρη μιας χούφτας μεγαλοφειλετών”, κατέληξε.