“Ναυάγησε” η Σύνοδος Κορυφής

Σε νέα Σύνοδο Κορυφής παραπέμπεται το ζήτημα του Κοινοτικού Προϋπολογισμού 2014-2020, αφού οι 27 ηγέτες δεν κατόρθωσαν να συμβιβάσουν τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ακόμη μια φορά έγινε φανερό πως τα εθνικά συμφέροντα υπερτερούν και τελικά επικρατούν των ευρωπαικών.

Το αποτέλεσμα της Συνόδου έμοιαζε σχεδόν αναμενόμενο με βάση τις δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε δηλώσει νωρίτερα πως η νέα πρόταση του Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος διατήρησε την αρχική του θέση για το ποσό των 972 δις, αλλά άλλαξε την κατανομή των πόρων, δεν ήταν ικανοποιητική.

“Θεωρώ ότι δεν υπήρξε σε αυτό το στάδιο ικανοποιητική πρόοδος. Δεν είναι η ώρα να κάνουμε παιγνίδια, το θέμα δεν είναι να μεταφέρουμε χρήματα από ένα τομέα του προϋπολογισμού σε έναν άλλον. Πρέπει να περικόψουμε δαπάνες που δεν μπορούμε να αντέξουμε . Αυτό συμβαίνει στη χώρα μας, αυτό πρέπει να συμβεί και εδώ” τόνισε ο πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας.

Ωστόσο και η Γερμανίδα Καγκελάριος προανήγγειλε το επικείμενο ναυάγιο με δηλώσεις της λίγο πριν τη σημερινή συνεδρίαση, υπογραμμίζοντας πως ίσως χρειαστεί και δεύτερη συνάντηση για τον προυπολογισμό αφού οι διαφορές φαίνονται αγεφύρωτες .

Η νέα Σύνοδος αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους.