ΝΑΤΟ: Απειλούν τη Μόσχα με περαιτέρω κυρώσεις

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ηγέτες των «μεγάλων» χωρών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν κατά τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Νιούπορτ της Ουαλίας ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για τη στάση που τηρεί στο θέμα της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία,.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι συναντήθηκαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο στο περιθώριο της συνόδου αυτής.

«Οι ηγέτες επανέλαβαν ότι καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να πληρώσει η Ρωσία αυξημένο κόστος για τις ενέργειές της» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος Ολάντ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε ότι η απόφαση για ενίσχυση των κυρώσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ληφθεί αύριο στις Βρυξέλλες.

Σημείωσε όμως ότι κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις των επόμενων ωρών καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας εκεχειρίας μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών.

«Αύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ανακοινώσουμε κυρώσεις και θα τις θέσουμε σε εφαρμογή εάν δεν υπάρξει πρόοδος στην Ουκρανία, όμως όλα τα εξαρτηθούν» από τις εξελίξεις των επόμενων ωρών, υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Ποροσένκο.

Ο Ολάντ επανέλαβε επίσης ότι το συμβόλαιο για την παραγωγή ελικοπτεροφόρων πλοίων Μιστράλ για λογαριασμό της Ρωσίας δεν έχει σπάσει, όμως η παράδοσή τους στη Μόσχα θα εξαρτηθεί επίσης από τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων. Όπως είπε, βασικές προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο είναι να επιτευχθεί εκεχειρία και να υπάρξει μια πολιτική διευθέτηση της κρίση