“Ναι” στο σχέδιο για τις ΚΑ λένε οι πιλότοι

«Ομόφωνα ναι», λέει η ΠΑΣΥΠΙ στην πρόταση της Κυβέρνησης για τη διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών, χαρακτηρίζοντας την ως τη μόνη ρεαλιστική λύση για τη διάσωση της εταιρείας.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΠΙ Πέτρος Σουππουρής, η Γενική Συνέλευση της Συντεχνίας που συγκλήθηκε σήμερα ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση της Κυβέρνησης.

«Η πρόταση της Κυβέρνησης γίνεται ομόφωνα αποδεκτή γιατί είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος για αναδιάρθρωση και εξυγίανση της εταιρείας μας. Τα μέλη της ΠΑΣΥΠΙ δεν αποδέχονται καμία διαφοροποίηση στους όρους της πρότασης της Κυβέρνησης γιατί κάτι τέτοιο θα υπονομεύσει συνολικά το σχέδιο αναδιάρθρωσης», είπε.
Ο κ. Σουππουρής πρόσθεσε, διαβάζοντας την απόφαση, ότι «τα μέλη της ΠΑΣΥΠΙ είναι στη διάθεση τόσο της Κυβέρνησης όσο και της εταιρείας για να εργαστούν σκληρά προκειμένου να εξυγιανθεί η εταιρεία και να προχωρήσει μπροστά. Η ΠΑΣΥΠΙ καλεί και τις υπόλοιπες συντεχνίες να επιδείξουν πνεύμα καλής διάθεσης και συνεργασίας για να σωθεί η εταιρεία», είπε. Παράλληλα, ανέφερε πως η απόρριψη της πρότασης της Κυβέρνησης δεν αποτελεί λύση, αλλά θα αποτελέσει την ταφόπλακα των Κυπριακών Αερογραμμών.

Ο κ. Σουππουρής είπε στη συνέχεια πως οι αποφάσεις της συντεχνίας θα κοινοποιηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, στη Βουλή, και στη Διοίκηση της εταιρείας.
Ερωτηθείς πώς επηρεάζεται το Ταμείο Προνοίας των πιλότων, ο κ. Σουππουρής είπε πως αυτό είναι ξεχωριστό από το Ταμείο Προνοίας του υπόλοιπου προσωπικού και ως τέτοιο δεν επηρεάζεται.

«Είναι πάρα πολύ οδυνηρό και λυπηρό για τα Ταμεία Προνοίας των υπόλοιπων συναδέλφων και πρέπει η Κυβέρνηση να το σκεφτεί σοβαρά μαζί με τις υπόλοιπες συντεχνίες για να βρουν μια λύση για αυτούς που θα απολυθούν», είπε.
Διευκρινίζοντας περαιτέρω, είπε πως το Ταμείο Προνοίας των πιλότων, το διαχειρίζεται η συντεχνία των πιλότων και όχι η εταιρεία, όπως συμβαίνει με τα Ταμεία Προνοίας των υπόλοιπων υπαλλήλων. «Το Ταμείο μας αυτό προστατεύθηκε σωστά και στις σωστές τράπεζες και δεν έπαθε ζημιές», είπε.

Σε άλλη ερώτηση, ανέφερε πως πολύ λίγα ποσά ήταν κατατεθειμένα στη Λαϊκή και στην Τράπεζα Κύπρου.
Ο Τάσος Ευριπίδου, από το ΔΣ της ΠΑΣΥΠΙ, είπε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση της Κυβέρνησης, πως οι πιλότοι επηρεάζονται με ένα 17% περικοπών στους μισθούς τους, ενώ οι πλεονασμοί αγγίζουν και το δικό τους τμήμα, ιδιαίτερα μετά τη μείωση του στόλου στο 6+1 αεροπλάνα.

«Δεν έχουν δοθεί ακριβείς αριθμοί και αυτό θα εξαρτηθεί από τον κύκλο εργασίας που θα έχει η εταιρεία το καλοκαίρι», είπε ο κ. Ευριπίδου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Σουππουρής εξήγησε πως η εταιρεία θα συνεχίσει να πετά με εννέα αεροπλάνα μέχρι το τέλος της θερινής περιόδου, δηλαδή μέχρι το Νοέμβριο. Μετά το Νοέμβριο, ο αριθμός των πιλότων που θα παραμείνουν στην εταιρεία, θα εξαρτηθεί από τον κύκλο εργασιών της εταιρείας.

Σε ερώτηση για τη θέση της ΠΑΣΥΠΙ ότι δεν αποδέχεται καμία διαφοροποίηση στην πρόταση της Κυβέρνησης, ο κ. Σουππουρής διευκρίνισε πως δεν εννοεί διαφοροποιήσεις που ζητούν οι άλλες συντεχνίες, αλλά τις πρόνοιες για κάθοδο εμπειρογνωμόνων για διαχείριση της εταιρείας, και τον αριθμό του προσωπικού που πρέπει να απολυθεί.
«Για να γίνει σωστή εξυγίανση, το πνεύμα της Κυβέρνησης είναι σωστό και αυτό είναι το σημαντικό που τονίζουμε», κατέληξε.

– See more at: http://www.cna.org.cy/webnews.asp?a=e36fbfa7fdb54618a0a485cb5e04d741#sthash.r8Eirfse.dpuf