“Ναι” σε έλεγχο από διεθνή οργανισμό για το ξέπλυμα – “Όχι” σε ιδιωτικό

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με διεθνείς οργανισμούς, για να αποδείξει, για ακόμα μια φορά, ότι πληροί όλους τους διεθνείς κανόνες που διέπουν τον έλεγχο στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Χριστοφίδης… «μέσω του Υπουργού Οικονομικών τοποθετήθηκε με ξεκάθαρο τρόπο κατά τη χθεσινή συνεδρία του Eurogroup, σε σχέση με την αξίωση αριθμού χωρών για τον ορισμό ιδιωτικού οργανισμού ο οποίος θα διενεργήσει αξιολόγηση του νομικού πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, καθώς και της εφαρμογής του στην Κύπρο».

Σε γραπτή τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών, η οποία κυκλοφόρησε στο Eurogroup, είπε ο κ. Χριστοφίδης, σημειώθηκε ότι  η ανάθεση σε ιδιωτικό οργανισμό μπορεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου. Ταυτόχρονα σημειώθηκε ότι με βάση γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ο διορισμός τρίτου ιδιωτικού οργανισμού πιθανό να παραβιάζει το Κυπριακό Σύνταγμα και διεθνείς και ευρωπαϊκές νομοθεσίες.

Το τρίτο σημείο της τοποθέτησης της δικής μας πλευράς, είπε ο κ. Χριστοφίδης, ήταν η υπογράμμιση του γεγονότος ότι οι εκθέσεις του Moneyval (Οργανο του Συμβούλιο της Ευρώπης) που έγιναν για την Κύπρο επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της απαραίτητης νομοθεσίας, αλλά και την αποτελεσματική εφαρμογή της αυτής της νομοθεσίας στην Κύπρο.  Η τελευταία έκθεση έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου 2011.

Λόγω της επιμονής κάποιων χωρών και της διαφωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφασίστηκε όπως συνεχιστεί ο διάλογος, πρόσθεσε.