Νίκος Κοτζιάς: Να ελεγχθούν τα μυστικά κονδύλια της ΕΥΠ και όλων των υπουργείων

Ο Νίκος Κοτζιάς επανέφερε για ακόμη μια φορά την πρόταση του για έλεγχο των μυστικών κονδυλίων όλων των Υπουργείων, πρόταση που είχε κάνει και λίγο μετά την αποχώρηση του από το υπουργείο εξωτερικών.

Μάλιστα ο κ. Κοτζιάς μιλώντας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού ανέφερε πως αν η κυβέρνηση δεν φέρει την σχετική ρύθμιση, δεν θα ψηφίσει το σχετικό κομμάτι του Προϋπολογισμού.

Ο κ. Κοτζιάς ζήτησε να υπάρχει έλεγχος στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο οποίο προΐσταται ο Πάνος Καμμένος, στο Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και του Μακεδονίας – Θράκης.

«Πιστεύω βαθιά ότι η πιο πάνω αρχή πρέπει να ισχύσει για κάθε είδους «απόρρητα κονδύλια». Εάν ήταν δυνατό, και έγινε δυνατό με την πολιτική μας θέληση, να ισχύσει για το ΥΠΕΞ, πρέπει να ισχύσει & για τα αντίστοιχα κονδύλια όλων των υπουργείων, όπως είναι τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, και ειδικότερα η ΕΥΠ, το Μακεδονίας/Θράκης.

Είμαι σαφής: η κυβέρνηση οφείλει να δεσμευτεί ότι θα επεκτείνει τις δημοκρατικές ρυθμίσεις που προωθήθηκαν για το ΥΠΕΞ και σε αλλά υπουργεία. Διαφορετικά, θα ψηφίσω όλο τον προϋπολογισμό, αλλά όχι αυτά τα ειδικά κονδύλια»

Ακόμα πρότεινε να υπάρχει πλήρης έλεγχος της Βουλής ακόμα και για τα κονδύλια της ΕΥΠ.

«Θέλω να υπογραμμίσω, ότι είναι άμεση υποχρέωση μιας δημοκρατικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη δυνατότητα ειδικού κοινοβουλευτικού ελέγχου της ΕΥΠ. Όπως στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, θα πρέπει να συγκροτηθεί και στη δίκη μας Βουλή:

Α) ειδική επιτροπή ελέγχου της ΕΥΠ και του διοικητή της

Β) Εξασφαλιστεί η δυνατότητα ειδικών εξεταστικών επιτροπών, ασφαλώς υπό μυστικότητα, για το έργο και τις δραστηριότητες της ΕΥΠ, εφόσον το κοινοβούλιο θεωρήσει κάτι τέτοιο αναγκαίο.

Γ) Το θεσμικό αυτό σύστημα πρέπει να επεκταθεί για κάθε θεσμό που κάνει παρακολουθήσεις, όπως του στρατού. Η δημοκρατία δεν πρέπει να γνωρίζει σύνορα, ούτε να επιτρέψουμε να υπάρχουν παράλληλες δομές προς τη δημοκρατία που εκφεύγουν του ελέγχου της».

Αναφερόμενος στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ότι επί 40 χρόνια δεν έκαναν διαπραγμάτευση.

«Γιατί να σας εμπιστευθούμε ότι θα διαπραγματευτείτε καλύτερα όταν στον ΟΗΕ χάσατε το θέμα της γλώσσας. Το 1992- 1994 όταν γινόταν συζήτηση για τη η γλώσσα και τις συντομογραφίες και τις συντμήσεις αυτής της χώρας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν πήγαν τρία χρόνια στη διαπραγμάτευση»

Ο κ. Κοτζιάς απάντησε και στην πρόσφατη κατηγορία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι έγινε συναλλαγή μεταξύ της συμφωνίας των Πρεσπών και της ακύρωσης της μείωσης των συντάξεων.

«Μας κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία ότι έγινε συναλλαγή. Να πάρω εγώ τα επιχειρήματα της Νέας Δημοκρατίας. Μπάχαλο λέει το συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό δεν τα έκαναν καλά. Μπάχαλο και οι Πρέσπες δεν τα έκανα και εγώ καλά. Μα γίνεται συναλλαγή ανάμεσα σε δύο κακά πράγματα κάτι παίρνεις από την συναλλαγή, τίποτα δεν παραδέχονται ότι είναι καλό άρα πως έγινε η συναλλαγή;»