Νίκος Αναστασιάδης: Το όραμα για την αλλαγή της μοίρας των ορεινών περιοχών

“Από την ορεινή Κύπρο θέλω να στείλω το ηχηρό μήνυμα της δυναμικής, ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης, το μήνυμα της σύνδεσης της αναπτυξιακής προσπάθειας με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και το σεβασμό στον πολιτισμό”.

Τη δήλωσε-υπόσχεση έδωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης από τις Πλάτρες και μίλησε για το όραμά του να μεταμορφωθεί ολόκληρη η περιοχή, να αλλάξει  η μοίρα των ορεινών περιοχών και να αναπτυχθεί η   οικονομική δραστηριότητα που θα πατάξει την αστυφιλία, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον.

Παρουσίασε ένα πρότυπο μοντέλο ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή του Τροόδους, που θα στηρίζεται στη συμμετοχή του κράτους και των τοπικών κοινοτήτων, στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, ξένων και ντόπιων.

Ο κ. Αναστασιάδης δεσμεύτηκε ότι όλα τα στάδια του έργου της περιοχής Αμιάντου – Τροόδους θα ολοκληρωθούν σε περίοδο 6 μηνών από την ανάληψη της νέας διακυβέρνησης ή το αργότερο μέχρι το τέλος του 2013, με αποκλειστικό υπεύθυνο για την διαδικασία τον Υφυπουργό Ανάπτυξης.

Δεν θα βουλιάξουμε στη γραφειοκρατία, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, λέγοντας ότι “εδώ ακριβώς αποσκοπεί και η δέσμευση μου για την δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης, ο οποίος, απελευθερωμένος από τις πολλαπλές αρμοδιότητες των Υπουργών, θα έχει την αποκλειστική ευθύνη του τομέα του” .

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης “θα συνεργάζεται και θα συντονίζει τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες με μοναδικό γνώμονα τον προγραμματισμό, την προώθηση και την υλοποίηση των σοβαρών αυτών επενδύσεων που έχει ανάγκη η χώρα”.

Για το πρότυπο έργο ανάπτυξης , είπε, ότι το επιτελείο του και ο ίδιος επικεντρώθηκαν ειδικά στην περιοχή Αμιάντου – Τρόοδους όπου υπάρχει σημαντική κρατική περιουσία και μπορούν να δοθούν αρκετά κίνητρα σε ιδιώτες επενδυτές…ο μεγάλος μας στόχος όμως είναι αυτή η στοχευμένη ανάπτυξη να επεκταθεί ακτινωτά σε όλη την περιφέρεια Τροόδους. Από την περιοχή Κακοπετριάς μέχρι τον Αγρό κι από το Όμοδος μέχρι τα Καμινάρια και τον Καλοπαναγιώτη”.

Σύμφωνα με τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 θα διατεθούν σημαντικά ποσά. “Στον προγραμματισμό κατανομής τους που θα γίνει το 2013 θα φροντίσουμε να κατευθυνθεί ένα σημαντικό ποσό, περί των 50 εκατομμυρίων ευρώ, για την ευρύτερη περιοχή. Ισόποσα κονδύλια θα αντληθούν επίσης και από τα άλλα ταμεία περιφερειακής ανάπτυξης, τα οποία με την κατάλληλη στόχευση θα επιχορηγήσουν τις μικρές και μεσαίες  επιχειρήσεις στις κοινότητες, καθώς και σημαντικές περιβαλλοντικές δράσεις”.