Νίκος Αναστασιάδης: Σεβασμός στους πολίτες, αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω της αναβάθμισης των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υποσχέθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας σε γεύμα εργασίας, παρόντων 31 δημάρχων.

Βασικός στόχος είναι η κατοχύρωση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει και επικυρώσει χωρίς να έχει μέχρι σήμερα υλοποιήσει όσα αυτός περιλαμβάνει.

Απαιτούνται είπε ο κ. Αναστασιάδης  αποκέντρωση, λειτουργικός εκσυγχρονισμός, σαφήνεια ρόλων, αρμοδιοτήτων και ευθυνών βελτίωση της λογοδοσίας και του ελέγχου, πολιτική ευθύνη των αιρετών. Επίσης, η μεταβίβαση εξουσιών από το κράτος προς την τοπική αυτοδιοίκηση να συνοδεύεται και από τη μεταβίβαση ανάλογων οικονομικών πόρων και ιασφάλιση πιο δίκαιης, σταθερής, επαρκούς και προβλεπτής χρηματοδότησης όπως με την είσπραξη των τελών κυκλοφορίας και των εσόδων από τη μεταβίβαση ακινήτων από τους Δήμους και τις κοινότητες, με την ενοποίηση του αστικού φόρου ακινήτου ιδιοκτησίας που εισπράττεται από το Κράτος και του τέλους ακίνητης ιδιοκτησίας των Δήμων και είσπραξη του ενοποιημένου τέλους από τους Δήμους.

Ριζικός πρέπει να είναι ο ρόλος των ανεξάρτητων εποπτικών και ελεγκτικών Αρχών, για διαφάνεια και διασφάλιση ότι  η λειτουργία και οι αποφάσεις των τοπικών αρχών θα διέπονται από τις αρχές της χρηστής διοίκησης. Ο κ.  Αναστασιάδης πρότεινε τη σύσταση Επιτροπής αντίστοιχης της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, η οποία θα επιφορτισθεί με όλα τα θέματα προσωπικού, όπως προσλήψεις, προαγωγές, κλπ ενώ πολύ σημαντική είναι και η υιοθέτηση του θεσμού του Συνηγόρου του Πολίτη ή του Επιτρόπου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως πρόσθεσε, η ενοποίηση των δυο υφιστάμενων νόμων είναι βήμα προς την ορθή κατεύθυνση. Ανέφερε ωστόσο ότι παρατηρούνται σοβαρά κενά, ιδίως σε σχέση με το ότι δεν επιχειρούνται ουσιαστικές διαφοροποιήσεις και εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, περιλαμβανομένων θεμάτων που αφορούν στα συστήματα λήψης αποφάσεων, στον ασφυκτικό έλεγχο και την εξάρτηση από την κεντρική κυβέρνηση, τις ισορροπίες μεταξύ δημάρχου και δημοτικού συμβουλίου και την ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας.