Νίκος Αναστασιάδης:Περικοπές μισθών σε Πρόεδρο-υπουργούς, εφαρμογή Πόθεν Έσχες, αλλαγές στη βουλευτική ασυλία

Απαιτείται τόλμη και αποφασιστικότητα για να υλοποιηθούν οι πολιτικές που υπό τις σημερινές συνθήκες αποτελούν αδήριτη ανάγκη… «και εμείς  διαθέτουμε και τόλμη και αποφασιστικότητα» τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους επαγγελματικών οργανώσεων. Απαιτείται επίσης, πρόσθεσε, σκληρή δουλειά, επιστημοσύνη και πολιτική βούληση για να μπει η Κύπρος σε τροχιά ανάπτυξης.

Το ριζοσπαστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης του αποτελεί προϊόν ευρείας διαβούλευσης με τους φορείς της οργανωμένης κοινωνίας, τις επαγγελματικές ομάδες και οργανώσεις, τους ακαδημαϊκούς, τους τεχνοκράτες και όσους γενικά με τις γνώσεις και εμπειρίες τους είχαν κάτι πολύτιμο να προσφέρουν στη διαμόρφωση ενός πραγματικά μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Αφετηρία θα είναι η αποκατάσταση των θεσμών και ο έλεγχος και ο αυτοπεριορισμός του πολιτικού κατεστημένου.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέλυσε τις προτάσεις του με τρόπο συγκεκριμένο:

1. Μείωση του μισθού του προέδρου κατά 25%, των  υπουργών κατά 20% και των υπόλοιπων πολιτειακών αξιωματούχων που διορίζονται από τον πρόεδρο ανάλογα με την μισθοδοσία τους καθώς και ουσιαστική μείωση των επιδομάτων τους.

2. Συγκεκριμενοποίηση των αδικημάτων για τα οποία ο πρόεδρος μπορεί να διωχθεί ποινικώς και τη θεσμοθέτηση των ευθυνών του προέδρου, των υπουργών καθώς και όλων των πολιτειακών αξιωματούχων καθώς και τον εκσυγχρονισμό των προνοιών του συντάγματος που αφορούν τη βουλευτική ασυλία.

3. Ουσιαστική εφαρμογή του Πόθεν Έσχες με την θεσμοθέτηση της υποχρέωσης των κρατικών αξιωματούχων να δημοσιοποιούν σε τακτά χρονικά διαστήματα  τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Συνολική και ολοκληρωμένη απάντηση θα δοθεί τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος,  με την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών … «με ορθή αξιοποίηση της φορολογικής πολιτικής, η οποία μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την ανάπτυξη. Αυτό που εμείς προτείνουμε είναι τον προσδιορισμό πρόσθετων φορολογικών κινήτρων που θα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και την παραγωγική οικονομική δραστηριότητα».