Νίκος Αλέφαντος: Ο «γίγαντας των γηπέδων» – Ατάκες που έγραψαν ιστορία

O θάνατος του Νίκου Αλέφαντου σε ηλικία 81 ετών έπειτα από καρδιακή προσβολή σκόρπισε τη θλίψη στον κόσμο του ελληνικού αθλητισμού.

Ο Νίκος Αλέφαντος αφιέρωσε τη ζωή του στο ποδόσφαιρο, ως παίκτης και ως προπονητής και αγαπήθηκε από το φίλαθλο κοινό λόγω της λαϊκής γλώσσας που χρησιμοποιούσε, του αυθορμητισμού και της ευθύτητας που επιδείκνυε, όταν εξέφραζε τις απόψεις του.

Οι κορυφαίες ατάκες του που έμειναν στην ιστορία

Ο Νίκος Αλέφαντος αγαπήθηκε από το φίλαθλο ελληνικό κοινό, λόγω της… λαϊκής γλώσσας που χρησιμοποιούσε, του αυθορμητισμού του, αλλά και της ευθύτητας που εξέφραζε τις απόψεις του.

Τις περισσότερες φορές που μιλούσε, είχε να δώσει κάποια ατάκα, την οποία θα χρησιμοποιούσαν πάρα πολλοί. Κουβέντες που αγαπήθηκαν και έμειναν στην ιστορία…

Το «τα πάντα όλα» ήταν από τις πιο γνωστές εκφράσεις του Νίκου Αλέφαντου και χρησιμοποιήθηκε από άνδρες και γυναίκες!

«Στα εξηγώ ωραία; Μάθε μπαλίτσα; Βρε μάθε μπαλίτσα από τον άρχοντα;» είχε πει σε δημοσιογράφο, προσπαθώντας να πει τα… δικά του και να αποφύγει να σχολιάσει μια ερώτηση που του έγινε.

«Γιατί δεν βγαίνει ο κύριος Δούρος στο τηλέφωνο. Βγες από την Κόρινθο να μιλήσεις με τον Αλέφαντο» έλεγε μέσα στο παράπονο στην… ιστορική του παρουσία σε εκπομπή της Έλλης Στάη.

Καλώς τα παιδιά, τα 3-0!

«Καλώς τα παιδιά καλώς τα 3-0” είχε πει, λίγο πριν ο ΠΑΟΚ κατέβει στον Πειραιά για να παίξει με τον Ολυμπιακό, ενώ ιστορική έχει μείνει και η ατάκα “Qu’est-ce que c’est Καρυπίδης;”

Μέσα γνωρίζει όλα τα «καλά παιδιά». Φονιάδες, μαχαιροβγάλτες, αλλά και μάγκες, όπως τους αποκάλεσε μεταγενέστερα, που βρέθηκαν στη φυλακή από την κακιά στιγμή.

Περνούν δυο εβδομάδες όταν ένας κατάδικος λέει στον κυρ Νίκο να σφουγγαρίσει, αυτός του λέει ότι βγαίνει σε δέκα μέρες και ο κατάδικος κινείται απειλητικά εναντίον του.

Ο Αλέ τον βουτάει από την μέση, τον ρίχνει κάτω και τον «στολίζει» με διάφορα κοσμητικά πριν τους χωρίσουν οι φύλακες ενώ ένας Τούρκος πιάνει τον τύπο που είχε μαλώσει με τον προπονητή.

Τον προειδοποιεί να μην δοκιμάσει τίποτε εναντίον του Αλέφαντου λέγοντάς του: «Ξέρεις ότι ξαγρυπνώ. Έχω φάει 15 χρόνια και θα κάνω άλλα 15 αν με αναγκάσεις».

Κανείς δεν ξεχνάει την κοινή του παρουσία με τον Άγγελο Χαριστέα σε δελτίο ειδήσεων του Ant1. «Τους κάνατε παιχταράδες. Ο Χαριστέας θέλει να κάνει μεταγραφή από την Εθνική» είχε πει, χωρίς να τον ενδιαφέρει πως ο Έλληνας επιθετικός βρισκόταν σε διπλανό “παράθυρο”.

Ατάκες που άφησαν εποχή

Ο Αλέ από την άλλη είχε «φάει» τα γήπεδα με το κουτάλι, πρώτα ως ποδοσφαιριστής και μετά ως προπονητής που διέθετε αναμφίβολα ικανότητες σε θεωρητικό επίπεδο.

Έχοντας παρακολουθήσει από κοντά μεγάλους προπονητές, έμαθε πολλά αλλά όχι το κυριότερο, να διατηρεί την ψυχραιμία του και να μην τρελαίνεται κατά την διάρκεια ενός αγώνα.

Πέρασε από δεκάδες πάγκους μικρών και μεγέλων ομάδων, αλλά στέριωνε μόνο για λίγους μήνες, πριν παραιτηθεί η απολυθεί για διάφορους λόγους.

Ο Νίκος Αλέφαντος ήταν ένας πολύ καλός θεωρητικός των τακτικών του ποδοσφαίρου, αλλά για πολλούς παρέμεινε ένας γραφικός διασκεδαστής που έκανε αναλύσεις φορώντας τις παντόφλες του ή τρώγοντας κεφτέδες.

Όμως οι ατάκες του έγραψαν ιστορία.

Ήταν αυτός που αποκάλεσε τον Αρσέν Βενγκέρ «Βεγκνέ», τον Τιερί Ανρί «Αρνί» και αυτός που προσωμοίασε τον Τάκη Λεμονή με ιδιωτικό εκπαιδευτήριο λέγοντας: «Πού πας ρε Κωστέα-Γείτονα (αναφέρεται στον Λεμονή) με ζώνες νεροζούμια στην Ευρώπη; Οι ζώνες είναι μόνο για τα παντελόνια…».

Μέχρι τραγούδι γράφτηκε προς τιμήν του Αλέ το 1993, όταν «Τα Παιδιά από την Πάτρα» συνέθεσαν το περίφημο «Γεια σου ρε Αλέφαντε» ενώ οι τηλεοπτικές του αναλύσεις προκαλούσαν ποικίλα συναισθήματα.

Στη φυλακή

Για χάρη  της « μπάλας» έκανε ακόμη και 25 ημέρες στην φυλακή το 1979, μετά από έναν αλήστου μνήμης αγώνα ανάμεσα στον Ηρακλή και την ομάδα που προπονούσε τότε, τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Το ματς γινόταν στο Καυτατζόγκλειο, ο Ηρακλής προηγείται 1-0 αλλά ο ΠΑΣ ισοφαρίζει μετά από λίγα λεπτά και ο κυρ Νίκος δεν κρατιέται. Γυρίζει προς τις κερκίδες και αρχίζει τα γαλλικά: «Άντε γαμ….τε, δεν έχετε ομάδα ρε! Γ..ώ την ομάδα σας».

Το γήπεδο μετατρέπαται σε αρένα, οι φίλαθλοι μπαίνουν μέσα και ο αγώνας διακόπτεται προσωρινά, ενώ μετά το τέλος του η Αστυνομία συλλαμβάνει τον Αλέφαντο για εξύβριση.

Οδηγείται στο τμήμα, η ομάδα του δεν ασχολείται καν με τη σύλληψη και την επομένη το πρωί ο προπονητής οδηγείται στο Αυτόφωρο.

«Δεν προλαβαίνω να κάνω τίποτα, ούτε δικηγόρο να βάλω και με καταδικάζουνε σε 25 ημέρες φυλάκισης στο Γεντί Κουλέ» θα γράψει στην αυτοβιογραφία του χρόνια μετά.

Η τελευταία φορά που έκατσε στον πάγκο ήταν τη σεζόν 2002-2003 όταν ανέλαβε προπονητής στου Φωστήρα, μια θητεία που διήρκησε μόλις τρεις ώρες πριν αποχωρήσει από την ομάδα.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας κυρίως με την καρδιά του, αυτή που τον «πρόδωσε» στα 81 του χρόνια και η είδηση της απώλειας του, γέμισε θλίψη τον χώρο του ποδοσφαίρου.