Νίκη Μέρκελ στην Γερμανία– Άνοδο ευρωσκεπτιστιτών

Την είσοδο του ευρωσκεπτικιστικού AfD με περίπου 6,5% στην Ευρωβουλή επιβεβαιώνουν τα exit poll από τη Γερμανία, με τους Γερμανούς να στέλνουν για πρώτη φορά ευρωσκεπτικιστές στο Στρασβούργο. Ισχυρά ενισχυμένοι εμφανίζονται οι Σοσιαλδημοκράτες με τον Μάρτιν Σουλτς, με μακράν πρώτους σε κάθε περίπτωση του Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ. Υψηλότερα και η προσέλευση στις κάλπες.

Σύμφωνα με τα exit poll (για το ARD και το ZDF) η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής: Το στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) εμφανίζεται στο 36%, οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες ενισχύονται στο 27,5%, οι Πράσινοι βρίσκοντσι στο 11%-10,5%, η Αριστερά (Linke) στο 8%-7,5%, το AfD στο 6,5% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) στο 3%.

Το πρωτόγνωρο της γερμανικής κάλπης είναι η αποστολή ευρωβουλευτών ευρωσκεπτικιστικής δύναμης στην Ευρωβουλή. Το AfD είχε εμφανιστεί κατά την κορύφωση της ευρωπαϊκής κρίσης με ατζέντα καθαρά μονοθεματική -το «όχι» στα προγράμματα ευρωδιασωσέων και ακόμη και την επιστροφή στο μάρκο- και παρ’ ολίγον να μπει στο Μπούντεσταγκ το Σεπτέμβριο (με 4,7%).

Όσον αφορά την εικόνα των υπόλοιπων κομμάτων, η πρωτιά Μέρκελ επιβεβαιώνεται μεν, αλλά με σχετικά μειωμένα ποσοστά από το 2009 (χαμηλότερα κατά 1,2 μονάδες).

Αντιθέτως, οι Σοσιαλδημοκράτες εμφανίζονται σημαντικά ενισχυμένοι με το 2009, βλέποντας τα ποσοστά τους να αυξάνονται κατά 6,7 μονάδες σε σύγκριση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Κορυφαίος υποψήφιος του SPD στη Γερμανία είναι ο Μάρτιν Σουλτς, ένα από τα δύο φαβορί για την ηγεσία της Κομισιόν.

Σε σχέση με τις, όχι ευθέως συγκρίσιμες, κοινοβουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, τα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών εμφανίζονται μειωμένα κατά πέντε μονάδες, των Σοσιαλδημοκρατών ενισχυμένα κατά δύο μονάδες, της Linke ελαφρά μειωμένα και των Πρασίνων ενισχυμένα κατά δύο μονάδες.