Νίκησαν τα κίτρινα γιλέκα! Ο Μακρόν παγώνει τον φόρο στα καύσιμα – Βούλιαξε η δημοτικότητα του

Την αναστολή της σχεδιαζόμενης αύξησης του φόρου επί των καυσίμων ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο Γάλλος πρωθυπουργός καθώς η κυβέρνησή του επιδιώκει να βάλει τέλος στις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων».

Την απόφαση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Εντουάρ Φιλίπ σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, όπως μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο επικαλούμενο πηγές από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος Μακρόν είχε κατ’ επανάληψη δηλώσει πως δεν θα κάνει κάνει πίσω στο θέμα, αλλά οι ζημιές που προκαλεσαν οι κινητοποιήσεις στη γαλλική οικονομία είναι τεράστιες, σε μια περίοδο που καταρρέει η δημοτικότητά του.

Στο μεταξύ η προγραμματισμένη για το απόγευμα συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των «Κίτρινων Γιλέκων» ακυρώθηκε, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Ωστόσο καθώς οι απαιτήσεις των διαδηλωτών επεκτείνονται πλέον στο αίτημα αύξησης των μισθών και μείωσης των φόρων η κυβέρνηση ίσως δυσκολευτεί να αντιμετωπίσει μόνον με το πάγωμα της αύξησης του φόρου επί των καυσίμων ένα κίνημα που απειλεί να επεκταθεί στους μαθητές λυκείων και τους αγρότες. Ορισμένοι διαδηλωτές ζητούν μάλιστα αύξηση του κατώτατου μισθού, αίτημα που απορρίπτει σε πρώτη φάση το λόμπι των επιχειρηματών Medef.

«Ένα μορατόριουμ δεν θα είναι αρκετό σ’ αυτή τη φάση», εκτίμησε ο οικολόγος Ντανιέλ Κον Μπεντίντ, στενός σύμμαχος του Μακρόν, στο France Inter. «Ο πρόεδρος θα πρέπει να αναλάβει δράση μετά απ’ αυτό και να ρίξει άλλα μέτρα στο τραπέζι», όπως φόρους στα υψηλά εισοδήματα, είπε.

Βούλιαξε η δημοτικότητα του Μακρόν

Νέο χαμηλό έπιασε η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γάλλου πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, με φόντο τις κλιμακούμενες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις από τα «κίτρινα γιλέκα», όπως δείχνει νέα δημοσκόπηση του Ifop για το Paris Match και το Sud Radio.

Το ποσοστό αποδοχής του Μακρόν από τους Γάλλους πολίτες έπεσε στο 23%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που έγινε την περασμένη εβδομάδα, έξι μονάδες χαμηλότερα από τον περασμένο μήνα. Η δημοτικότητα του Φιλίπ κατέγραψε μείωση δέκα μονάδων, στο 26%.

Το ποσοστό του Μακρόν φτάνει το ιστορικό χαμηλό που είχε πιάσει ο προκάτοχός του Φρανσουά Ολάντ στα τέλη του 2013, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το Paris Match.

Ο Ολάντ θεωρούνταν τότε ο λιγότερο δημοφιλής ηγέτης στη σύγχρονη γαλλική ιστορία.

Η πρώτη διαδήλωση των «κίτρινων γιλέκων» έγινε στις 17 Νοεμβρίου με επίκεντρο την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα. Έκτοτε κλιμακώθηκαν και διευρύνθηκαν, παίρνοντας τη μορφή εξέγερσης κατά του Εμανουέλ Μακρόν.

Οι διαδηλώσεις της 1ης Δεκεμβρίου στο Παρίσι πήραν βίαιη τροπή, με άγρια επεισόδια και βανδαλισμούς στην Αψίδα του Θριάμβου και τις λεωφόρους γύρω από τα Ηλύσια Πεδία.