Νίγηρας: Νεκροί 13 τζιχαντιστές και τέσσερις πολίτες σε μάχη με τον στρατό

Δεκατρία μέλη του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ) σκοτώθηκαν σε μάχη την Τρίτη με τον στρατό, ενώ τέσσερις άμαχοι «εκτελέστηκαν» από τους τζιχαντιστές στο νοτιοανατολικό τμήμα του Νίγηρα, ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη.

«Την Τρίτη 29η Ιουνίου 2021 περί τις 18:00 (σ.σ. τοπική ώρα· 20:00 ώρα Ελλάδας), μαχητές της Μπόκο Χαράμ (σ.σ. του ΙΚΔΑ) που επέβαιναν σε δέκα οχήματα έστησαν ενέδρα σε στρατιωτική οχηματοπομπή στον άξονα Ντίφα-Μενέ Σοροά. Η επίθεση απέτυχε χάρη στη γενναιότητα των χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεών μας», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η Μεικτή Πολυεθνική Δύναμη (ΜΠΔ), στην οποία συνεισφέρουν στρατεύματα η Νιγηρία, το Τσαντ, το Καμερούν και ο Νίγηρας.

Πριν από τη μάχη οι τζιχαντιστές σταμάτησαν λεωφορείο και επιτέθηκαν σε «ειρηνικούς χωρικούς», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Απολογισμός: «τέσσερις πολίτες εκτελέστηκαν από τον εχθρό», ανάμεσά τους ο οδηγός του λεωφορείου, δύο κάτοικοι και ο κοινοτάρχης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπάρχουν επίσης οκτώ τραυματίες, δύο άμαχες και οκτώ στρατιωτικοί.

«Στις τάξεις του εχθρού», προστίθεται «δεκατρείς τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν» (σ.σ. σκοτώθηκαν), ενώ κατασχέθηκαν τέσσερα τουφέκια AK-47, ένα πολυβόλο διαμετρήματος 12,7 χιλιοστών και «μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών».

Τζιχαντιστές από τη Νιγηρία έχουν πολλαπλασιάσει από τον Μάιο τις επιθέσεις σε αυτή την περιοχή του Νίγηρα, στις όχθες της Λίμνης Τσαντ, και στην Ντίφα, τη μεγαλύτερη πόλη της.

Την 22η Ιουνίου ο στρατός του Νίγηρα απώθησε επίθεση την οποία ανέφερε πως έκανε η Μπόκο Χαράμ και σκότωσε τρία μέλη της στην Μποσό, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Η επίθεση αυτή σημειώθηκε δύο ημέρες μετά την επιστροφή 6.500 ανθρώπων στην κοινότητα Μπαρουά, πολύ κοντά στην Μποσό. Την είχαν εγκαταλείψει το 2015 εξαιτίας των επιθέσεων των τζιχαντιστών.

Η Μπόκο Χαράμ είχε διαπράξει την πρώτη της επίθεση στο έδαφος του Νίγηρα την 6η Φεβρουαρίου 2015 εναντίον της Μποσό.

Ο πρόεδρος του Νίγηρα Μοαμέντ Μπαζούμ βρίσκεται από την Πέμπτη το πρωί στη Ντίφα για να επιβλέψει την επιστροφή εκτοπισμένων στις κοινότητές τους.

Στην περιοχή φιλοξενούνται κάπου 300.000 πρόσφυγες από τη Νιγηρία και εκτοπισμένοι πολίτες του Νίγηρα, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ. Πέρα από τις επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ και του ΙΚΔΑ στο νοτιοανατολικό του τμήμα, ο Νίγηρας είναι ταυτόχρονα αντιμέτωπος με ενέργειες τζιχαντιστικών οργανώσεων που δρουν στο Σαχέλ, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους της Σαχάρας (ΙΚΣ), στο δυτικό του τμήμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ