Νέο τεστ για καρκίνο προστάτη προβλέπει επιθετικούς όγκους

Υπό δοκιμή βρίσκεται ένα νέο γενετικό τεστ για τον καρκίνο του προστάτη, το οποίο μπορεί να προβλέψει ποιός όγκος είναι επιθετικός και χρειάζεται άμεση χειρουργική αφαίρεση και ποιός όχι.  Το τεστ μπορεί μελλοντικά να απαλλάξει χιλιάδες άνδρες από περιττές επεμβάσεις, αφού ο όγκος τους δεν θα θεωρείται απαραίτητο να αφαιρεθεί, με τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις θα έχει κάτι τέτοιο για τη ζωή τους (ακράτεια ούρων, σεξουαλική δυσλειτουργία).

Το τεστ αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Myriad Genetics και τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών του, που έγιναν από βρετανούς και αμερικανούς ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Νταν Μπέρνι του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, ανακοινώθηκαν σε συνέδριο του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο της Βρετανίας στο Λίβερπουλ, σύμφωνα με το BBC.

Όπως δήλωσε ο Νταν Μπέρνι, «χρειαζόμαστε ένα καλύτερο τεστ από τα υπάρχοντα, επειδή κάνουμε περιττές θεραπείες σε πολλούς άνδρες. Οι περισσότεροι θα ζήσουν με τον καρκίνο του προστάτη μέχρι να πεθάνουν, αλλά δεν θα πεθάνουν από αυτόν. Πρέπει να διακρίνουμε ανάμεσα στις επιθετικές μορφές της ασθένειας και σε εκείνες που απλώς χρειάζονται παρακολούθηση».