Νέο ραντεβού Τσίπρα-Αναστασιάδη στη Θεσσαλονίκη

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία να τα κουβεντιάσει με τον Αλεξη Τσίπρα στο περιθώριο της τριμερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που γίνει την επόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη την ώρα που η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει πραγματικές πράξεις από την Τουρκία που θα συνάδουν με το πνεύμα της συμφωνίας της περασμένης Κυριακής στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Διότι μόνο ως κίνηση καλής θέλησης δεν μπορεί να θεωρηθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας οτι η Λευκωσία δεν έχει την πολιτική βούληση για λύση στο Κυπριακό.

Η Αγκυρα κατηγορεί τον Νίκο Αναστασιάδη ότι διαστρέβλωσε το περιεχόμενο των δηλώσεων του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες και ότι δεν είναι ειλικρινής αφου από τον Φεβρουάριο του 2014 έχουν συμφωνήσει να συζητήσουν όλα τα θέματα ως αλληλένδετα μεταξύ τους. Αρα λέει το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών ότι η Διάσκεψη μπορεί να γίνει χωρίς να έχει συμφωνηθεί προηγουμένως κανένας όρος.

Εάν ο στόχος είναι με τη σύγκληση ξανά της Διάσκεψης για το Κυπριακό να καταλήξει με επιτυχία η διαπραγματευτική αυτή διαδικασία που συνεχίζεται για δύο χρόνια στο νησί, αξιοποιώντας αυτή την τελευταία ευκαιρία για μια περιεκτική λύση στην Κύπρο, πρέπει όλες οι πλευρές να υιοθετήσουν την εποικοδομητική στάση που επιδεικνύει η Τουρκία και η τ/κ πλευρά και που αντανακλά την ειλικρινή βούληση για λύση”, καταλήγει με σαφέστατες αιχμές το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας.

Τη λύπη του εξέφρασε το υπουργείο εξωτερικών της Κύπρου απαντώντας και κατηγόρησε την Τουρκία ότι προετοιμάζει το έδαφος για το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών και όχι για μια επικοδομοιητική συζήτηση στη Γενεύη.

“Η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ είναι ξεκάθαρη και δεν χρήζει οποιασδήποτε ερμηνείας.

Η προσπάθεια της Τουρκίας να μας παρουσιάσει με διάφορες σοφιστείες και παράλογα επιχειρήματα ότι δεν επιθυμούμε λύση του Κυπριακού, δεν μπορεί παρά να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι προετοιμάζει το έδαφος για το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών και όχι για μια εποικοδομητική συζήτηση στη Γενεύη, κατά την οποία η ίδια αναμένεται να εκθέσει την θέση της όσον αφορά στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ούτως ώστε να μπορέσει να ανοίξει το δρόμο για μια επιτυχή συζήτηση των υπόλοιπων κεφαλαίων και να μετατρέψει τα λόγια της περί υποστήριξης λύσης του Κυπριακού σε πράξεις” τόνισε η Λευκωσία.