Νέο πρόστιμο στη Cyta απο την ΕΠΑ

Νέα χρηματική ποινή επιβλήθηκε στην εταιρία Cyta απο την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού για τρείς ξεχωριστές περιπτώσεις που αφορούν σε εκμετάλλευση του πλεονεκτήματος δεσπόζουσας θέσης στην αγορά.

Συγκεκριμένα, η ΕΠΑ προχώρησε στην έγκριση σχετικών καταγγελιών απο τις εταιρίες Thunderworx και Netsmart. Με βάση τις καταγγελίες των εταιριών, που αφορούν σε συγκεκριμένες περιόδους, η Cyta δεν παραχωρούσε τη δυνατότητα αποστολής σεγκεκριμένου τύπου γραπτών μηνυμάτων απο κινητά τηλέφωνα, αποκλείοντας ορισμένους πελάτες απο τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Να τονίσουμε βέβαια, πως παρόμοια απόφαση της ΕΠΑ είχε πρόσφατα εκδοθεί, προσάπτοντας στην εταιρία την ίδια ακριβώς κατηγορία.

Η απόφαση της ΕΠΑ

“Η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού με απόφασή της επέβαλε στην ΑΤΗΚ συνολικό πρόστιμο ύψους €960,000 για παράβαση των άρθρων 6(1)(β) και 6(1)(γ) του Νόμου αρ. 13(Ι)/2008 στα πλαίσια της επανεξέτασης καταγγελίας της εταιρείας Thunderworx Ltd εναντίον της ΑΤΗΚ αναφορικά με το αίτημα της για παροχή της δυνατότητας προσφοράς υπηρεσιών Premium SMS mobile termination στους συνδρομητές της ΑΤΗΚ…

Η Επιτροπή στην απόφασή της έκρινε ότι η υποδομή για την παροχή των υπηρεσιών Premium SMS-MT ήταν ουσιώδης για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στο συγκεκριμένο τομέα και, ως εκ τούτου, η ΑΤΗΚ υπείχε υποχρέωσης και να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες οι οποίες θα τη βοηθούσαν να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο τεχνικής ή άλλης φύσεως.

Οι παραβάσεις αφορούν την περίοδο από τις 31 Αυγούστου 2005, ήτοι όταν είχε ζητηθεί από τη Thunderworx εγγράφως, ο τερματισμός σύντομων μηνυμάτων προστιθέμενης αξίας με τη χρέωση του μηνύματος να γίνεται κατά τον τερματισμό του – Mobile Terminated, έως το 2010, όταν η ΑΤΗΚ κοινοποίησε την τεχνική λύση για παροχή της ζητηθείσας υπηρεσίας προς τις ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή, ενεργώντας στη βάση του άρθρου 24(α)(i) του Νόμου, αποφάσισε:
(Α) Αναφορικά με τη διαπιστωθείσα παράβαση του άρθρου 6(1)(β) του Νόμου, την επιβολή χρηματικής ποινής στην ΑΤΗΚ, βάσει του άρθρου 24(α)(i) του Νόμου, ύψους €480,000 (τετρακόσιων ογδόντα χιλιάδων ευρώ).
(Β) Αναφορικά με τη διαπιστωθείσα παράβαση του άρθρου 6(1)(γ) του Νόμου, την επιβολή χρηματικής ποινής στην ΑΤΗΚ, βάσει του άρθρου 24(α)(i) του Νόμου, ύψους €480,000 (τετρακόσιων ογδόντα χιλιάδων ευρώ).”