Νέο διάταγμα του Υπ. Υγείας για τα μέτρα και SafePass

Το νέο διάταγμα του Υπουργού Υγείας, δημοσιεύθηκε σήμερα στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης για τα νεα μέτρα τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από αύριο.

Τα μέτρα αφορούν το Safe Pass για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αλλά και όριο ατόμων στις συναθροίσεις.

Συγκεκριμένα:

  • Από τις 9 μέχρι τις 31 Ιουλίου, ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε εσωτερικούς χώρους καθορίζεται στα 250 άτομα με απαραίτητη προσκόμιση SafePass ή στα 350 άτομα νοουμένου ότι όλα τα πρόσωπα είναι εμβολιασμένα τουλάχιστον με την 1η δόση και έχει παρέλθει περίοδος 3 εβδομάδων είτε έχουν νοσήσει με COVID τους τελευταίους έξι μήνες.
  • Νοείται ότι σε κάθε περίπτωση εφαρμόζεται το υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύει για κάθε υποστατικό/τομέα.
    Από τις 9 μέχρι τις 31 Ιουλίου, ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε εξωτερικούς χώρους καθορίζεται στα 350 άτομα με απαραίτητη προσκόμιση SafePass ή στα 500 άτομα νοουμένου ότι όλα τα πρόσωπα είναι εμβολιασμένα τουλάχιστον με την 1η δόση και έχει παρέλθει περίοδος 3 εβδομάδων είτε έχουν νοσήσει με COVID τους τελευταίους έξι μήνες.
  • Νοείται ότι σε κάθε περίπτωση εφαρμόζεται το υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύει για κάθε υποστατικό/τομέα.
  • Τα πρόσωπα ηλικίας 12-15 ετών που δεν δύνανται να εμβολιαστούν στην παρούσα φάση και τα άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω που δεν δύνανται να εμβολιαστούν λόγω σοβαρού ιατρικού προβλήματος με την προσκόμιση του απαραίτητου ιατρικού πιστοποιητικού, εξαιρούνται και μπορούν να προσκομίζουν πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος από εξέταση PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου με ισχύ 72 ωρών.
  • Οι χώροι στους οποίους θα ισχύσουν τα πιο πάνω είναι τα υποστατικά εστίασης, οι χώροι εκδηλώσεων ή δεξιώσεων, τα νυχτερινά κέντρα, τα κέντρα διασκέδασης, οι μουσικοχορευτικοί χώροι, τα μπαρ, οι δισκοθήκες, τα θέατρα, τα αμφιθέατρα, οι αίθουσες θεαμάτων, οι κινηματογράφοι, οι χώροι θρησκευτικής λατρείας και τα γήπεδα, εξαιρουμένων των γηπέδων ποδοσφαίρου.
  • Οι επιχειρήσεις/υποστατικά που θα επιλέξουν να φιλοξενούν στα υποστατικά τους μόνο πολίτες που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες, θα πρέπει να μεριμνούν ώστε να αναγράφουν σε περίοπτο χώρο στην επιχείρηση/υποστατικό του, καθώς και να ενημερώνουν τους πολίτες, για την απόφασή τους.
  • Ευθύνη για την τήρηση της εφαρμογής του SafePass και των άλλων υγειονομικών μέτρων φέρει ο ιδιοκτήτης ή ο διαχειριστής των επιχειρήσεων και των υποστατικών. Τονίζεται ότι η Αστυνομία και οι εξουσιοδοτημένοι λειτουργοί των Υπηρεσιών/Τμημάτων θα συνεχίσουν να έχουν την ευθύνη για τον έλεγχο και την επιτήρηση των μέτρων.

Δείτε εδώ αυτούσιο το διάταγμα: ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΑΡ. 28 – PDF