Νέος κανονισμός οδήγησης στους κυκλικούς κυκλοφοριακούς κόμβους

Η Βουλή πρόκειται να εγκρίνει νέο κανονισμό οδήγησης στους κυκλικούς κυκλοφοριακούς κόμβους ο οποίος δίνει προτεραιότητα εξόδου στην αριστερή λωρίδα της εξόδου από τον κόμβο στο όχημα που, εισερχόμενο από αριστερά στον κόμβο, θα εξέλθει στην επόμενη έξοδο από την αριστερή λωρίδα, ενώ το όχημα που βρίσκεται στη δεξιά λωρίδα, επί του κυκλοφοριακού κόμβου, χάνει την προτεραιότητα για έξοδο στην αριστερή λωρίδα, αλλά διατηρεί την προτεραιότητα στη δεξιά λωρίδα της εξόδου.

Ο συγκεκριμένος κανονισμός βρίσκεται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών μαζί με άλλους κανονισμούς που τροποποιούν διατάξεις υφιστάμενων κανονισμών για τα μηχανοκίνητα οχήματα και την τροχαία κίνηση.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών Αντώνης Αντωνίου δήλωσε μετά τη συζήτηση των κανονισμών από την Επιτροπή ότι οι κανονισμοί θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής στις 10 Ιουλίου.

Ανέφερε ότι οι κανονισμοί καθορίζουν την υποδομή σε ό,τι αφορά τα ποδήλατα, τη στάθμευση μηχανοκινήτων οχημάτων σε οδικές υποδομές για ποδήλατα με σημαντικότερη τροποποίηση τη αλλαγή στη ρύθμιση της κυκλοφορίας επί των κυκλικών κόμβων.

Είπε ακόμα ότι είναι πολύ σημαντικό, ο κάθε οδηγός να γνωρίζει πώς πρέπει να διακινείται όταν εισέρχεται σε κυκλικό κόμβο.

Ο κ. Αντωνίου εξήγησε ότι με βάση τη διαφοροποίηση που γίνεται, όταν κάποιος εισέρχεται στον κυκλικό κόμβο από τη δεξιά λωρίδα και θα εξέλθει του κόμβου από την 3η έξοδο, τότε έχει προτεραιότητα εξόδου στη δεξιά λωρίδα και όχι στην αριστερή λωρίδα.

Εξήγησε περαιτέρω πως όταν ένας οδηγός εισέρχεται σε κυκλοφοριακό κόμβο από πλέον δεξιά των τριών λωρίδων κυκλοφορίας για να εξέλθει στην 3η έξοδο, θα έχει προτεραιότητα μόνο στη δεξιά λωρίδα εξόδου γιατί στην αριστερή πιθανόν να υπάρχει άλλο όχημα που θα εξέλθει από τον κόμβο από επόμενη είσοδο.

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι θα γίνουν σημάνσεις στην είσοδο των κυκλικών κόμβων και όχι επί του ιδίου του κόμβου, πρόσθεσε ότι μετά την έγκριση των κανονισμών θα διενεργηθεί εκστρατεία ενημέρωσης των οδηγών, ενώ οι σχολές οδηγών θα πρέπει να εκπαιδεύσουν τους νέους οδηγούς στη βάση των νέων κανονισμών.

Διευκρίνισε ότι οι σχολές οδηγών εξέφρασαν διαφωνία, διατυπώνοντας τη θέση ότι η πιο σωστή ρύθμιση θα ήταν η έξοδος από τον κόμβο να γίνεται από την αριστερή λωρίδα εξόδου όπως συμβαίνει στην Αγγλία, όμως η Αστυνομία και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών συμφωνούν με την τροποποίηση.

Απαντώντας σε ερώτηση, διευκρίνισε ότι η έξοδος θα μπορεί να γίνεται και από την αριστερή λωρίδα, όμως ανέφερε η προτεραιότητα του εισερχόμενου από την πλέον δεξιά λωρίδα θα είναι να εξέλθει από τη δεξιά.

Περαιτέρω εξήγησε ότι ο οδηγός που θα επιχειρήσει έξοδο από άλλη λωρίδα εκτός της οποίας κινείται επί του κόμβου θα φέρει την ευθύνη στο ενδεχόμενο πρόκλησης δυστυχήματος.