Νέες φουρτούνες για τον Σαμαρά – Τίθεται στο τραπέζι η εξεταστική για το Μνημόνιο

Με κρότο έσκασε στο πολιτικό προσκήνιο το ζήτημα της εξεταστικής για το Μνημόνιο, μετά τη χθεσινή δίωξη σε βαθμό κακουργήματος του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος το 2009.

Ο πρωθυπουργός μπορεί να κατάφερε να παραμείνει αμέτοχος στο σκάνδαλο με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ωστόσο δεν μπορεί να πράξει το ίδιο και με το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς είναι δέσμιος των προεκλογικών του δηλώσεων.

Ήδη απο χθες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έπανέφεραν το ζήτημα της εξεταστικής, με τον Πάνο Καμμένο να μιλάει για σχεδιασμό να μπει η χώρα στον μηχανισμό στήριξης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου ζητά αποπομπή του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

“Η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του κ. Α. Γεωργίου, προέδρου και μονοκράτορα στην ΕΛΣΤΑΤ, δεν αφήνει κανένα περιθώριο στην κυβέρνηση να ποιεί την νήσσα. Ο προστατευόμενος του ΔΝΤ, που βαρύνεται με αδιαφανείς και περίεργες διαδικασίες προσδιορισμού του ελλείμματος, καλείται να λογοδοτήσει ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης”σημειώνει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει δύο καίρια ζητήματα να εξετάσει, γνωρίζοντας ότι μη σωστός χειρισμός μπορεί να σημάνει αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.

Πρώτον, εάν η ΝΔ θα προτείνει η όχι εξεταστική για το Μνημόνιο. Αν όχι μπορεί να κατηγορηθεί ευθέως ότι αθετεί προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Δέυτερον, εάν θα αποπέμψει ή όχι τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί η άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος.