Νέες συλλήψεις διαδηλωτών στην Τουρκία

Για νέες συλλήψεις, 29 στον αριθμό, σε Άγκυρα και Σμύρνη, που αφορούν διαδηλωτές για το πάρκο Γκεζί γράφει σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Άγκυρα Ανατόλια (Ankara Anatolia).

Η αστυνομία, αναφέρεται, ζήτησε από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην τουρκική πρωτεύουσα να διαλυθεί και κατόπιν έκανε έφοδο με πεπιεσμένο νερό με όχημα ΤΟΜΑ και δακρυγόνα. Δεκαέξι άτομα που είχαν στήσει οδοφράγματα στην λεωφόρο Ντικμέν συνελήφθηκαν. Η αστυνομία συνέλαβε επίσης άλλα 13 άτομα στην Σμύρνη ως μέλη «τρομοκρατικής» οργάνωσης, για επίθεση εναντίον αστυνομικών και καταστροφή κρατικής περιουσίας. Τις τελευταίες 3 εβδομάδες, προστίθεται, 680 αστυνομικοί έχουν τραυματισθεί στις διαδηλώσεις στην Τουρκία.

Η εφημερίδα Χουριέτ σημειώνει ότι τουλάχιστον 300 παιδιά έχουν συλληφθεί από την αστυνομία κατά τις διαδηλώσεις ενώ ένα παιδί έχει τραυματισθεί από σφαίρα σε επεισόδια που σχετίζονται με συλλήψεις διαδηλωτών. Η οργάνωση «Τα παιδιά στην επικαιρότητα (Children on the Agenda) κατέγραψε την παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών μεταξύ 28 Μάιου και 25 Ιουνίου. Σύμφωνα με την έρευνά της, τουλάχιστον 294 παιδιά συνελήφθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Από αυτά 78 στην Άγκυρα, 35 στην Κωνσταντινούπολη, 130 στα Άδανα, 34 στη Σμύρνη, 2 στην Καισαρεία και 15 στην Μερσίνα. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης περιπτώσεις όπου τα παιδιά είχαν εκτεθεί σε σπρέι πιπεριού, πεπιεσμένο νερό και κροτίδες, ενώ κάποια ξυλοκοπήθηκαν και με σιδερένια γκλομπ.

Η εφημερίδα Ραντικάλ γράφει σήμερα ότι σε μυστική συνάντηση με κάποιους γνωστούς δημοσιογράφους ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ επέκρινε την τουρκική κυβέρνηση λόγω της συμπεριφοράς έναντι των διαδηλώσεων για το πάρκο Γκεζί.

Η συνάντηση αναφέρεται έγινε την περασμένη Παρασκευή το βράδυ στο Χιουμπέρ κιόσκι, που ανήκει στο Προεδρικό, και ήταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Οι δημοσιογράφοι ήταν οι Φεχμί Κορού, Αλί Μπαϊράμογλου, Ταχά Ακιόλ και Γιουσούρ Ζιγιά Τζιομέρτ, ο οποίος επιβεβαίωσε χωρίς να αναφέρει ημερομηνία, την πραγματοποίηση της συνάντησης, όχι όμως και το περιεχόμενο της συζήτησης λέγοντας πως ήταν ανεπίσημη.