Νέες παράνομες συναλλαγές της HSBC με Ιραν, Λιβύη, Σουδάν, Μιανμάρ

Όλο και περισσότερα στοιχεία για τις σκοτεινές υποθέσεις τη βρετανικής τράπεζας HSBC, έρχονται στη δημοσιότητα. Μετά τη σημερινή συμφωνία της να καταβάλλει το πρόστιμο ρεκόρ των  1,92 δισ. δολαρίων – το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί ποτέ σε τράπεζα- για υπόθεση «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» αποκαλύπτονται και νέες παράνομες συναλλαγές της με το Ιράν, τη Λιβύη, το Σουδάν και τη Μιανμάρ.

Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο αναφέρει ότι η τράπεζα καταδικάστηκε καθώς η θυγατρική της στο Μεξικό έστειλε 7 δισ. δολάρια σε υποκατάστημα της στις ΗΠΑ, κατά τα έτη 2007 και 2008. Τα χρήματα αυτά , σύμφωνα με τις αμερικανικές και μεξικανικές αρχές, μπορούσαν να προέρχονται μόνο από το εμπόριο ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στην πενταετή συμφωνία του υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και της HSBC αποφασίστηκε μια ανεξάρτητη παρακολούθηση και αξιολόγηση της προόδου ως προς τη συμμόρφωση της τράπεζας με το κανονιστικό πλαίσιο.

Εκτός όμως από το Μεξικό, η HSBC φαίνεται πως σκόπιμα επέτρεψε παράνομες συναλλαγές με το Ιράν, τη Λιβύη, το Σουδάν, τη Μιανμάρ, ενώ διευκόλυνε επίσης τις συναλλαγές με την Κούβα παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία.