Νέες διαδηλώσεις χθες στην πλατεία Ταξίμ

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν και πάλι χθες βράδυ στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης για να διαδηλώσουν ενάντια στην απόφαση της δικαιοσύνης να αφήσει ελεύθερο έναν αστυνομικό που κατηγορείται για τη δολοφονία Τούρκου διαδηλωτή.

Ο αστυνομικός προσήχθη χθες ενώπιον του δικαστηρίου, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους έως την έναρξη της δίκης του. Ο 26χρονος Ετέμ Σαρισουλούκ υπέκυψε στα τραύματα του στο κεφάλι την 14η Ιουνίου. Ήταν ο τρίτος νεκρός από τα επεισόδια που ξέσπασαν στην πλατεία Ταξίμ.

Στο μεταξύ, την Άγκυρα επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπγιορν Τζάγκλαντ, όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο τραπέζι των συνομιλιών τέθηκαν και τα γεγονότα στην πλατεία Ταξίμ, αλλά και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα.
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την αναβολή ενταξιακών διαπραγματεύσεων την Τουρκία για τουλάχιστον τέσσερις μήνες.

Ο αρχικός σχεδιασμός των Ευρωπαίων ήταν να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο διαπραγματεύσεων την Τετάρτη, αλλά μπλόκαρε στην απροθυμία, της Γερμανίας που υποστηρίχθηκε από την Αυστρία και την Ολλανδία. Σύμφωνα με τη Γερμανία, κάτι τέτοιο θα έδινε λανθασμένη εντύπωση μετά από τις σφοδρές συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών στην Τουρκία