Νέα φάρμακα για το Αλτσχάιμερ

Για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων τα οποία επιτρέπουν στους ασθενής με  Αλτσχάιμερ να ανακτήσουν τις μνήμες που μέχρι πρότινος θεωρούσαν χαμένες μιλούν οι επιστήμονες οι οποίοι εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι.

Όσοι δεν γνωρίζουν, το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας, η απώλειας μνήμης δηλαδή. Αυτό προκαλείται από την συσσώρευση τοξικής πλάκας στους νευρώνες του εγκεφάλου, η οποία εν τέλει τα καταστρέφει. Θεωρείται ότι αυτή η ουσία, που δημιουργείται από μια πρωτεΐνη, που λέγεται αμυλοειδής βήτα, διαγράφει εντελώς τις μνήμες.

Ωστόσο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν τώρα ότι είναι πιθανό να ανακτήσουμε μερικές από αυτές τις μνήμες καθώς δεν έχουν σβηστεί εξ ολοκλήρου, αλλά είναι πιο δύσκολα προσβάσιμες.
Σε έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο Κολούμπια σε ποντίκια παρόμοια πάθηση έδειξε ότι, όταν διεγέρθηκαν τα σωστά νεύρα, τα ποντίκια μπόρεσαν να ανακαλέσουν τη μυρωδιά του λεμονιού που είχαν «ξεχάσει». «Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η μνήμη υπάρχει αλλά ότι είναι δύσκολο να ανακτηθεί ανέφερε η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Hippocampus.