Νέα τρικλοποδιά της κυβέρνησης στο ΓεΣΥ

Ακόμα μια φορά βρισκόμαστε μπροστά σε ένα «μπουρδούκλωμα» του ΓεΣΥ, σε μια ακόμα τρικλοποδιά που του γίνεται από μέρους της ίδιας της κυβέρνησης. Ενώ ο Πρόεδρος στη σύσκεψη των αρχηγών των Κομμάτων το περασμένο καλοκαίρι δεσμεύτηκε ότι θα ενισχύσει τα δημόσια νοσηλευτήρια ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον μετά την αυτονόμηση τους, ο Υπουργός Υγείας χτες στη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας, ανέφερε ότι δεν έχει περάσει σχετική τροποποίηση για 5ετή στήριξη τους σε περίπτωση που χρειαστεί.

«Η κυβέρνηση», μας τόνισε ο Υπουργός Υγείας σε προηγούμενη συνεδρία στη Βουλή «είναι ευθυγραμμισμένη με τη Βουλή». Μα πως γίνεται μέσα σε μια βδομάδα να έχουν όλα αλλάξει και να μας λέει ότι δεν έχει περάσει τις τροποποιήσεις αυτές από το Υπουργικό; Μήπως έχουν δράσει πάλι οι συνήθεις ύποπτοι; Δεν γίνεται να συνεχίσει αυτό το θέατρο του παραλόγου. Ο Πρόεδρος και το Υπουργικό του Συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσουν, επιτέλους, τι θα πράξουν. Τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν για ψήφιση και των τριών νομοσχεδίων πλησιάζουν στο τέλος τους.

Έγινε μεγάλη συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής για το θέμα αυτό και όπως φάνηκε ήταν επιθυμία όλων των πολιτικών δυνάμεων ή τουλάχιστον των βουλευτών που είναι μέλη της Επιτροπής, ότι ζητούν τη στήριξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Το αίτημα αυτό είναι μεγάλη επιθυμία και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των γιατρών και των νοσηλευτών, που εργάζονται τώρα στο δημόσιο τομέα υγείας, αλλά και των φορέων των ασθενών. Όλοι αναγνωρίζουν, ότι χωρίς δημόσια νοσηλευτήρια δεν μπορεί να υπάρξει και να λειτουργήσει Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Για το ΑΚΕΛ είναι πολύ σημαντικό να μην απαλλοτριωθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια, όταν θα αυτονομηθούν και να στηριχθούν για να μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν και να μην είναι εύκολη λεία στις ορέξεις των μεγάλων ιδιωτικών οργανισμών που μπορεί να θέλουν να τα αγοράσουν. Όπως τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, η μη απαλλοτρίωση και η στήριξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων είναι προϋποθέσεις για το ΑΚΕΛ, ώστε να συνεχίσει τη στήριξη της αυτονόμησης και της λειτουργίας του ΓΕΣΥ.

Το ΑΚΕΛ, επιπλέον, με συγκριμένες τροποποιήσεις που κατατέθηκαν από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, έκανε σαφές ότι θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις, τα δικαιώματα των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια και δεν θα δεχτεί σε καμία περίπτωση, να βρεθούν μέσα στο αυτονομημένο οργανισμό σε ένα υποδεέστερο καθεστώς απ’ ό,τι έχουν τώρα. Χρειάζεται οι εργαζόμενοι στους νέους οργανισμούς να έχουν κίνητρα να παραμείνουν, ενώ παράλληλα θα πρέπει να δημιουργηθούν τέτοια κίνητρα, που θα προσελκύσουν τους καλύτερους στον τομέα τους. Θέλουμε τα αυτονομημένα δημόσια νοσηλευτήρια να είναι πρότυπα ιατρικά κέντρα με άριστες προσφερόμενες υπηρεσίες στους ασθενείς.

Οι ασθενείς, οι απλοί πολίτες, αλλά και οι λειτουργοί του δημόσιου τομέα υγείας πρέπει να επαγρυπνούν και να πιέζουν σε όλα τα επίπεδα, ώστε επιτέλους η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και του Συναγερμού, να υλοποιήσουν το μόνο θετικό που τους ζήτησε η Τρόικα. Στα υπόλοιπα που τους ζητήθηκαν, ήταν πολύ καλοί και γρήγοροι μαθητές, για την υγεία του λαού φαίνεται δεν έχουν την ίδια ευαισθησία.

Σταυρούλα Χατζηγιάννη
Συντονίστρια και μέλος Γραφείου Υγείας Κ.Ε. ΑΚΕΛ,
Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης