Νέα μέθοδος για πρόληψη εγκεφαλικού λόγω κολπικής μαρμαρυγής

Μία νέα μέθοδος για την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων που προκαλούνται από κολπική μαρμαρυγή εφαρμόστηκε με επιτυχία για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε 76χρονο ασθενή. Ο ασθενής υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε επέμβαση με τη μέθοδο «διαδερμικής σύγκλεισης του ωτίου του αριστερού κόλπου της καρδιάς» και την επόμενη ημέρα πήρε εξιτήριο. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται διεθνώς σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή (μία πολύ συχνή αρρυθμία, ιδίως σε ηλικιωμένους) οι οποίοι κινδυνεύουν από εγκεφαλικό.

Η επέμβαση, που διήρκεσε δύο ώρες, πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό από τον επεμβατικό καρδιολόγο Απόστολο Τζίκα και τη συμμετοχή του επεμβατικού καρδιολόγου Λάμπρου Καραγκούνη, και του ειδικού καρδιακών υπερήχων Γιώργου Γιαννακούλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, επί του παρόντος, η ενδεδειγμένη θεραπεία πρόληψης των εγκεφαλικών σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή είναι κυρίως τα αντιπηκτικά φάρμακα. Η διαδερμική σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου της καρδιάς εφαρμόζεται μόνον όταν ο ασθενής δεν μπορεί να πάρει αντιπηκτικά (π.χ. λόγω αιμορραγίας, συχνών πτώσεων, αιματολογικών προβλημάτων κλπ) ή όταν τα φάρμακα αυτά δεν τον καλύπτουν πλήρως.