Νέα Ευρωπαική νομοθεσία για τις αποζημιώσεις

Η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, εγκρίθηκε σήμερα οριστικά από το Συμβούλιο της ΕΕ.

Η νομοθεσία   επιτρέπει στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις να διεκδικούν συλλογικά αποζημιώσεις σε περίπτωση παραβίασης των δικαιωμάτων τους, που απορρέουν από την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

Σε ισχύ θα τεθεί  20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, ενώ τα κράτη μέλη έχουν προθεσμία δύο ετών προκειμένου να θεσπίσουν το μηχανισμό και να τον ενσωματώσουν στο εθνικό δίκιο.

Η νέα νομοθεσία που δίνει το δικαίωμα στους καταναλωτές, αλλά και τις επιχειρήσεις, κυρίως τις ΜΜΕ, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, καλύπτει ένα κενό στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, χωρίς, ωστόσο, να οδηγεί στις ακραίες καταστάσεις που επικρατούν στις ΗΠΑ με τις «εργολαβικές δίκες» και την καταχρηστική προσφυγή στη δικαιοσύνη για αποζημιώσεις.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διαθέτουν σύστημα συλλογικής ένδικης προστασίας, το οποίο θα επιτρέπει σε μεμονωμένα πρόσωπα και σε οντότητες να υποβάλλουν αγωγή με σκοπό την έκδοση δικαστικής εντολής που επιβάλλει την παύση των παραβιάσεων των δικαιωμάτων που τους παρέχονται από τη νομοθεσία της ΕΕ (η λεγόμενη «αγωγή παράλειψης») και να διεκδικούν αποζημίωση για την αποκατάσταση ζημίας που έχουν υποστεί από τις παραβιάσεις αυτές (η λεγόμενη «αγωγή αποζημίωσης») σε περίπτωση όπου μεγάλος αριθμός ατόμων έχει ζημιωθεί από την ίδια παράνομη πρακτική.

Οιοσδήποτε έχει υποστεί ζημία λόγω παράβασης δύναται να αξιώσει αποζημίωση για τη θετική ζημία που υπέστη (damnum emergens) και για το όφελος που στερήθηκε (διαφυγόν κέρδος ή lucrum cessans), καθώς και να αξιώσει την καταβολή τόκων ανεξάρτητα από το αν οι κατηγορίες αυτές ορίζονται χωριστά ή από κοινού στο εθνικό δίκαιο.

Το δικαίωμα αυτό για αποζημίωση αναγνωρίζεται σε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο – στους καταναλωτές, στις επιχειρήσεις και στις δημόσιες αρχές – ανεξάρτητα από την ύπαρξη άμεσης συμβατικής σχέσης με την παραβάτρια επιχείρηση και χωρίς να έχει σημασία το κατά πόσον μια αρχή ανταγωνισμού έχει ήδη διαπιστώσει την ύπαρξη παράβασης.