Νέα διεθνής έκδοση προτύπου βοηθά τους οργανισμούς να επωφεληθούν πλήρως

Νέα διεθνής έκδοση προτύπου βοηθά τους οργανισμούς να επωφεληθούν πλήρως από τη χρήση του ISO 26000 για την κοινωνική ευθύνη

*της Μαριλένας Νικολάου

Μεγάλος ο ντόρος που γίνεται στις μέρες μας γύρω από αυτό που ονομάζουμε ‘’Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη’’. Τελικά ο όρος αυτός εφαρμόζεται σύμφωνα με την πραγματική του απόδοση;

Η άντληση του μεγαλύτερου δυνατού οφέλους από το ISO 26000, το οποίο αποτελεί το πρώτο παγκοσμίως και το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο διεθνές πρότυπο για την εταιρική κοινωνική ευθύνη, είναι ο στόχος ενός νέου καθοδηγητικού εγγράφου που μόλις δημοσιεύτηκε από το Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO).

Στα επτά χρόνια ύπαρξης του, το πρότυπο ISO 26000 έχει καταστεί ένα από τα βασικότερα σημεία αναφοράς για την εφαρμογή πρακτικών κοινωνικής ευθύνης σε κάθε οργανισμό ή και επιχείρηση. Έχει εκδοθεί σε εθνικό επίπεδο σε περισσότερες από 80 χώρες και σε περισσότερες από 20 γλώσσες και αποτέλεσε μία από τις δέσμες κατευθυντήριων γραμμών βάσει των οποίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στήριξε τη στρατηγική της αναφορικά με την εταιρική κοινωνική ευθύνη (ΕΚΕ).

Σήμερα, ένα πρόσφατα δημοσιευμένο έγγραφο, το IWA 26:2017 – Using ISO 26000:2010 guidance in Management Systems, έρχεται να βοηθήσει τουςοργανισμούς και τις επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν ήδη ένα ή περισσότερα συστήματα διαχείρισης ποιότητας (MSS). Προσφέρει καθοδήγηση για το πως θα χρησιμοποιηθεί το ISO 26000 στο υφιστάμενο σύστημα διαχείρισης τους με απώτερο στόχο την ουσιαστικότερη ενσωμάτωση της κοινωνικής ευθύνης στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Ο κύριος Staffan Söderberg, πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής η οποία εκπόνησε το IWA 26, δήλωσε ότι ‘’η πρόσθετη καθοδήγηση που παρέχεται μέσω του IWA 26, θα αποτελέσει ευπρόσδεκτη βοήθεια για την εφαρμογή ενός προγράμματος κοινωνικής ευθύνης στους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις’’.

Ακόμη και για τους οργανισμούς που διαθέτουν πείρα στα συστήματα διαχείρισης ποιότητας, η εφαρμογή προγράμματος κοινωνικής ευθύνης είναι πολύπλοκη και δύσκολη υπόθεση.Και συνεχίζει σημειώνοντας ότι το «IWA 26 παρέχει λεπτομερή καθοδήγηση για να βοηθήσει τους οργανισμούς να επωφεληθούν πληρέστερα από το πρότυπο ISO 26000 και, συνεπώς να συμβάλουν αποτελεσματικότερα στη βιώσιμη ανάπτυξη.»

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν ή να μελετήσουν το πρότυπο στο Κέντρο Πληροφόρησης & Εξυπηρέτησης (ΚΕΠΕ) του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης.

Η κα Μαριλένα Νικολάου εργάζεται ως Λειτουργός Διοίκησης και Διεθνών Σχέσεων, στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης.