Νέα ΓΔ της Βουλής η Β.Αναστασιάδου με απόφαση του Ανώτατου

Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε δευτεροβάθμια τη Βασιλική Αναστασιάδου, επικυρώνοντας την πρωτόδικη απόφαση για ακύρωση του διορισμού του Σωκράτη Σωκράτους στη θέση του Γενικού Διευθυντή της Βουλής.

Εναντίον της απόφασης του Πρωτόδικου Δικαστή είχαν καταχωρήθηκαν εφέσεις από τη Δημοκρατία εκ μέρους της ΕΔΥ και τον ενδιαφερόμενο, Σωκράτη Σωκράτους.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία είναι ομόφωνη, ο τότε Πρόεδρος της Βουλής τροποποίησε το σχέδιο υπηρεσίας της θέσης του Γενικού Διευθυντή της Βουλής, αποκλείοντας τη Βασιλική Αναστασιάδου και καθιστώντας τον Σωκράτη Σωκράτους μόνο υποψήφιο.

Στη συνέχεια, αναφέρεται, και μετά από αντιδράσεις της ΠΑΣΥΣΥ και της Βασιλικής Αναστασιάδου, προέβη σε δεύτερη τροποποίηση, με βάση την οποία καθίσταντο και οι δύο υποψήφιοι για τη θέση.

Ενώπιον της ΕΔΥ, οι δύο υποψήφιοι είχαν παρουσιαστεί ισάξιοι, ωστόσο η ΕΔΥ έκρινε στην προφορική συνέντευξη τον Σωκράτη Σωκράτους ως «εξαίρετο» και τη Βασιλική Αναστασιάδου ως «σχεδόν εξαίρετη», παραγνωρίζοντας την τετραετή υπεροχή της σε αρχαιότητα, που προσφέρει σε αξία.

Όπως αναφέρεται, το Ανώτατο έκρινε συναφώς ότι η διαφορά στην προφορική εξέταση μεταξύ των δύο υποψηφίων ήταν οριακή, συμφωνόντας με τον Πρωτόδικο Δικαστή στην απόφασή του ότι η παραγνώριση του προβαδίσματος που έδιδε η αρχαιότητα στην Βασιλική Αναστασιάδου – που αποτελεί αντικειμενικό κριτήριο – κακώς δεν λήφθηκε υπόψη από την ΕΔΥ. Η ενέργεια αυτή, προστίθεται, ισοδυναμεί με πλάνη.

Οι εφέσεις της Δημοκρατίας και του ενδιαφερόμενου μέρους απορρίφθηκαν, με έξοδα σε βάρος τους.