Νέα βουτιά της Τουρκικής λίρας..! Η Τουρκική οικονομία στο χείλος της αβύσσου!

Η ισοτιμία της λίρας με το δολάριο αγγίζει σήμερα τα επίπεδα της μεγάλης συναλλαγματικής κρίσης του 2018 – H πυροδότηση μια νέας κρίσης μπορεί να απέχει μόνο λίγες μέρες, εκτιμά η Rabobank

Η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε αιφνιδιαστικά το επιτόκιο και μάλιστα κατά πολύ (100 μονάδες βάσης) από 10,75% σε 9,75%, σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος του χρήματος και να τονώσει τη χειμαζόμενη Τουρκική οικονομία.

Το πρόβλημα είναι ότι η μείωση του επιτοκίου αυξάνει τη διαφορά του με τον πληθωρισμό ο οποίος κινείται με ρυθμό 12,37%. Πράγμα που σημαίνει ότι όποιος έχει λίρες στα χέρια του έχει ουσιαστικά αρνητικό επιτόκιο, καθώς τον τόκο τον υπερκαλύπτει ο πληθωρισμός – κάτι που ενισχύει τη φυγή των επενδυτών από το τουρκικό νόμισμα η οποία τις τελευταίες μέρες ούτως ή άλλως ήταν έντονη

Η τουρκική λίρα βούτηξε ακόμα περισσότερο στα νέα: Η ισοτιμία της με το δολάριο επιδεινώθηκε στις 6,48 λίρες προς ένα δολάριο, όταν το χειρότερο επίπεδο που έκλεισε η ισοτιμία έκλεισε στο 6,54 στις 31 Αυγούστου του 2018, όταν η Τουρκική οικονομία είδε το χείλος της αβύσσου. Η ισοτιμία αυτή την ώρα επιδεινώνεται κι άλλο.

Νωρίτερα η Rabobank σε σημερινή της ανάλυσή ανέφερε «Η τουρκική λίρα συνεχίζει και υποχωρεί έναντι του δολαρίου εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι οι τουριστικές αφίξεις θα κάνουν βουτιά τους επόμενους μήνες. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να πυροδοτήσει σοβαρή επιβράδυνση ή ακόμα και μια άλλη ύφεση στην Τουρκία».

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα
Η κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει ένα σημαντικό δίλημα την Πέμπτη, επισημαίνει η Rabobank στην ανάλυσή της: «Μια μείωση του επιτοκίου θα ήταν η αναμενόμενη αντίδραση για την τόνωση της οικονομίας, τώρα που οι προοπτικές της έχουν επιδεινωθεί ουσιαστικά.

Αλλά από την άλλη, μια τέτοια επιλογή θα έκανε τη λίρα ακόμα λιγότερο ελκυστική για τους επενδυτές.

Είναι μια δύσκολη απόφαση, αλλά αντί μιας συμβολικής μείωσης 25 ή 50 μονάδων βάσης, θα ήταν πιο αποδοτικό η κεντρική τράπεζα να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα για να υποστηρίξει τη λίρα».

Η απόφαση της τουρκικής τράπεζας τελικά ήρθε αιφνιδιαστικά δυο μέρες νωρίτερα, επιταχύνοντας την υποχώρηση της λίρας.

Η ανάλυση καταλήγει με ένα συναγερμό: «Το τουρκικό νόμισμα θα μπορούσε να απέχει μέρες πριν η ισοτιμία του αγγίξει το σημείο βρασμού και πυροδοτήσει εξελίξεις ανάλογες με αυτές του καλοκαιριού του 2018».