Νέα άνοδος για τη στερλίνα, υπερβαίνει το $1,13… Η «αύρα» του Σούνακ

Περαιτέρω άνοδο εμφανίζει την Τρίτη η αξία της στερλίνας, με τις πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο να δίνουν ώθηση στα βρετανικά assets, καθώς ο νέος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ φαίνεται ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των αγορών.

Πιο συγκεκριμένα, το βρετανικό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,37% σε σχέση με το δολάριο και κατά 0,49% σε σχέση με το ευρώ, με αποτέλεσμα η ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1315 δολάριο/στερλίνα και στο 0,8714 στερλίνα/ευρώ.

Τα συγκεκριμένα επίπεδα, μάλιστα, κυμαίνονται αρκετά άνω του πρόσφατου ιστορικού χαμηλού (1,04 δολάριο), το οποίο είχε καταγραφεί στην κορύφωση της κρίσης του Σεπτεμβρίου, όταν η προηγούμενη πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, είχε παρουσιάσει έναν μίνι προϋπολογισμό με φορο-μειώσεις 46 δισ. στερλινών.

Οι αγορές είχαν αντέδρασαν εξαιρετικά έντονα, προεξοφλώντας εκτροχιασμό του ελλείμματος και εκτίναξη του πληθωρισμού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης και την απόσυρση των επίμαχων φορο-ελαφρύνσεων. Όμως, στο εσωτερικό των Συντηρητικών το γυαλί είχε ήδη ραγίσει, κάτι που ανάγκασε την Τρας να παραιτηθεί μόλις 45 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Ο νέος πρωθυπουργός, ο οποίος πολύ σύντομα θα παρουσιάσει τη «φρέσκια» κυβέρνηση της χώρας, τυγχάνει της εμπιστοσύνης των αγορών. Άλλωστε, πρόκειται για ένα γνωστό πρόσωπο, καθώς επί κυβερνήσεως Μπόρις Τζόνσον είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών.

«Οι αγορές εμπιστεύονται τις δημοσιονομικές στρατηγικές του Σούνακ» τόνιζε τη Δευτέρα ο Πούτζα Κούμρα, αναλυτής της Toronto-Dominion Bank. «Με έναν δημοσιονομικά συντηρητικό πρωθυπουργό, το μέγεθος της σύσφιγξης που απαιτείται από την κεντρική τράπεζα επίσης μειώνεται» πρόσθετε, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Εφόσον η δημοσιονομική πολιτική παραμείνει σφιχτή, τότε καθίσταται πιο εύκολη η αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού (10,1% τον Σεπτέμβριο), επιτρέποντας στην κεντρική τράπεζα να μην προχωρήσει σε διαδοχικές και μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων (ήδη βρίσκονται στο 2,25%), οι οποίες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση για τη Βρετανία παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να κυμαίνονται σε επίπεδα υψηλότερα σε σχέση με της 22ης Σεπτεμβρίου (3,5%) -μία ημέρα πριν η Λιζ Τρας παρουσιάσει τον μίνι προϋπολογισμό, ο οποίος προκάλεσε καθίζηση στα βρετανικά assets.

Σήμερα, πάντως, η απόδοση των 10ετών τίτλων υποχωρεί στο 3,7%, αισθητά κάτω του ψυχολογικού ορίου του 4%, ενώ η απόδοση των 2ετών τίτλων σημειώνει κάμψη κατά 30 μονάδες βάσης και κατέρχεται στα επίπεδα του 3,3%.