Μ.Καρογιάν: Χρειάζονται μεθοδικά βήματα προς τα μπρος χωρίς λαϊκισμούς

Την ικανοποίησή του για την έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο και τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Τράπεζας, σημειώνοντας παράλληλα ότι τώρα χρειάζεται περίσκεψη και μεθοδικά βήματα, χωρίς λαϊκισμούς.

Στις δηλώσεις του ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν «ενδιαφέρουσα και χρήσιμη», προσθέτοντας ότι ενημερώθηκε για την πορεία εξυγίανσης της τράπεζας καθώς και για τα θέματα επάρκειας κεφαλαίων της.

Πρόκειται, είπε, για «ένα πρώτο σημαντικό βήμα», σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να ακολουθήσουν, όμως, κι άλλα βήματα προς την κατεύθυνση πλήρους σταθεροποίησης και της Τράπεζας Κύπρου και ευρύτερα του τραπεζικού μας συστήματος». Και είναι γι αυτό τον λόγο, είπε, «που χρειάζεται πολλή περίσκεψη, χρειάζονται μεθοδικά βήματα, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς εξάρσεις, χωρίς – αν θέλετε – εκείνες τις συνήθεις εικόνες που θέλουμε να εκπέμπουμε πολλές φορές».

«Είμαστε σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, χρειάζονται μελετημένα και ορθολογιστικά βήματα, γιατί περάσαμε ένα δύσκολο δρόμο, έχουμε ακόμη μπροστά μας εμπόδια», είπε ο κ. Καρογιάν.

Αναμένουμε, πρόσθεσε, «από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου και ευρύτερα στο τραπεζικό σύστημα». Μπορεί, ανέφερε, «να βοηθήσει τεχνικά και την Τράπεζα Κύπρου αλλά και ευρύτερα το τραπεζικό μας σύστημα». Και βέβαια, συμπλήρωσε, «χρειάζεται ανάκτηση της χαμένης ψυχολογίας αλλά και της χαμένης αξιοπιστίας του τραπεζικού μας συστήματος».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ συνέχισε λέγοντας ότι «είμαστε λοιπόν σε μια καινούρια πορεία», εκφράζοντας την ελπίδα «αυτή η πορεία να συνεχιστεί, να την ενθαρρύνουμε, να την ενισχύσουμε συλλογικά, γινόμενοι όλοι μας φειδωλοί στις δηλώσεις που πολλές φορές μπορεί να δίνουμε και λανθασμένα μηνύματα και με πίστη ότι αυτή η συστημική τράπεζα θα επιζήσει και θα ενισχυθεί να κινηθούμε προς τα μπροστά.

Ανέφερε ακόμη ότι «εμείς, ως ΔΗΚΟ θα συνεχίσουμε με ένα υπεύθυνο και συνετό τρόπο να στηρίζουμε τις ευρύτερες προσπάθειες προς την κατεύθυνση και εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος και σταθεροποίησης του». Πάνω απ’ όλα όμως, πρόσθεσε, «στο να καταστεί ξανά αξιόπιστο και στο χέρι όλων μας είναι να πετύχουμε αυτό το μεγάλο στοίχημα».

Κληθείς να τοποθετηθεί στην πρόταση να δοθούν κατ’ αναλογία μετοχές και στους μετόχους της πρώην Λαϊκής Τράπεζας όπως θα γίνει και στους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Καρογιάν είπε ότι «είναι εύκολο να διατυπώνονται διάφορες απόψεις και θέσεις – όλα αυτά είναι καλά – όμως είπα ότι χρειάζονται κι άλλα σημαντικά ορθολογιστικά βήματα για να μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από τη σταθερότητα του συστήματος, από την ενίσχυση του συστήματος μας».

Υπάρχουν, πρόσθεσε, «ζητήματα που χρήζουν μελέτης». Μπορεί, είπε, «να ηχούν κάποια πράγματα, έτσι, καλά, όμως είμαστε υποχρεωμένοι και καταδικασμένοι – αν θέλετε – να εξετάζουμε όλες τις προτάσεις και από την νομική και από την οικονομική και από την ευρύτερη κοινωνική οπτική γωνιά». Γι’ αυτό, ανέφερε, «εγώ δεν θα σπεύσω».

Υπενθύμισε ότι ούτε για το θέμα του διαχωρισμού της Τράπεζας Κύπρου δεν έσπευσε να τοποθετηθεί το ΔΗΚΟ. «Ποιος είναι ο στόχος;», διερωτήθηκε, απαντώντας την ίδια ώρα ότι «ο στόχος είναι η διάσωση της Τράπεζας Κύπρου, είναι η προοπτική της, είναι οι δυνατότητες που πρέπει να υπάρχουν για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν και τους πολίτες, να εξυπηρετήσουν και τις επιχειρήσεις, να εξυπηρετήσουν και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα το καλώς νοούμενο συμφέρον και του τραπεζικού συστήματος και ολόκληρης της οικονομίας».

Άρα λοιπόν και σε εκείνη την περίπτωση, ανέφερε, «εμείς έχουμε πει ότι δεν μπορούμε όταν δεν έχουμε πλήρως, όλα τα στοιχεία μπροστά μας, όταν δεν υπάρχει ακόμη η πρόταση σε όλη της την έκταση, αποσπασματικά, να την επικρίνουμε ή να τη στηρίζουμε». Αντιλαμβάνομαι, πρόσθεσε, «ότι άρχισε μια ζύμωση και αυτό που είναι σωστό για την Τράπεζα Κύπρου και τον τόπο εμείς χωρίς παρωπίδες και χωρίς ιδεοληψίες και χωρίς δογματισμούς εμείς θα το στηρίξουμε».

Το ίδιο πράγμα ισχύει και γι’ αυτό, συνέχισε, «και σ’ αυτήν την περίπτωση πρέπει να υπάρξει σωστή μελέτη, σωστή ανάλυση των δεδομένων, από οικονομικής άποψης, από νομικής άποψης και από πολλές άλλες απόψεις». Στο τέλος, είπε, «όταν έχουμε μπροστά μας ολόκληρη την εικόνα θα μπορέσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια να τοποθετηθούμε γνωρίζοντας ότι με αυτή μας την τοποθέτηση εξυπηρετούμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα και του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας».

Κληθείς να σχολιάσει πρόταση νόμου που θα υποβληθεί στη Βουλή εκ μέρους του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ που θα περιορίζει τις υπερεξουσίες της Κεντρικής Τράπεζας, ανέφερε ότι οι προτάσεις νόμου και όλα τα νομοσχέδια συζητούνται συλλογικά στο ΔΗΚΟ και στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. «Όταν θα τεθούν μπροστά μας όλες οι παράμετροι των ζητημάτων θα έχουμε και την ανάλογη τοποθέτηση», είπε.

Ερωτηθείς αν νομίζει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής έχει υπερεξουσίες με το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε για την εξυγίανση των τραπεζών, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι «υπερεξουσίες υπάρχουν, έχουν δοθεί, κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες και κάτω από τα συγκεκριμένα εκείνα δεδομένα, όπου σε μια μέρα έπρεπε, κάτω από την πίεση των δεδομένων και μέσα από τα δεινά οικονομικά ζητήματα και τα τραπεζικά που ίσχυαν τότε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ληφθούν αποφάσεις σημαντικές που ενδεχομένως να υπήρξαν και ζητήματα που να μην είχαμε τον αναγκαίο χρόνο να τα δουλέψουμε καλά, να τα σταθμίσουμε και να τα λύσουμε».

Εμείς, είπε, «είμαστε ανοιχτοί σε σχέση με οποιαδήποτε πρόταση, οποιαδήποτε εισήγηση να τη συζητήσουμε, να την κουβεντιάσουμε με προφανή στόχο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και του τραπεζικού συστήματος και της ευρύτερης οικονομίας».