Μύθοι και πραγματικότητα για τα αφροδισιακα και λίμπιντο

Αφροδισιακό είναι μια ουσία ή δραστηριότητα που υποτίθεται πως θα αυξήσει το σεξουαλικό ενδιαφέρον και την σεξουαλική επιθυμία. Πολλές ουσίες στην ιστορία χρησιμοποιήθηκαν ως αφροδισιακό.

Μερικοί πολιτισμοί έχουν αναπτύξει τις δικές τους τελετουργίες, όπως χοροί που αναδεικνύουν την ομορφιά της γυναικείας μορφής, με στόχο να προκαλέσουν το κοινό. Η αποτελεσματικότητα των ουσιών που χρησιμοποιούνται μ’ αυτόν τον τρόπο είναι ένα θέμα συζήτησης, διότι λίγη μόνο επιστημονική μελέτη έχει πραγματοποιηθεί πάνω σ’ αυτές. Μια μεγαλύτερη ανησυχία είναι το ζήτημα ότι ορισμένα από τα θεωρούμενα ως αφροδισιακά, όπως το κέρατο του ρινόκερου, έχουν σταθεί αφορμή να απειλούνται κάποια είδη ζώων με εξαφάνιση.

Πολλά σύγχρονα τρόφιμα σχετίζονται με τη λίμπιντο και έχουν χρησιμοποιηθεί με αυτό τον τρόπο από τα αρχαία χρόνια, απεικονίζοντας ένα σχεδόν καθολικό ανθρώπινο ενδιαφέρον για την ενίσχυση της σεξουαλικής εμπειρίας.

Ανάμεσα στις τροφές που θεωρούνται αφροδισιακές περιλαμβάνονται και κάποιες που προκαλούν έκπληξη, όπως η ρόκα, το σκόρδο, η μουστάρδα και τα σπαράγγια.

Σε μερικούς πολιτισμούς η κατανάλωση των συγκεκριμένων βοτάνων υποτίθεται ότι ενισχύει τη σεξουαλική επιθυμία, ενώ πολλές κοινωνίες όριζαν επίσης και κάποια ζωικά προϊόντα κατάλληλα για το σκοπό αυτό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα τρόφιμα ήταν παραδείγματα της λεγόμενης «συμπαθητικής μαγείας» (ένας τομέας «μαγικών» πρακτικών που χρησιμοποιούμε όλοι, όπως για παράδειγμα, το να ρίχνουμε ρύζι σε ένα νιόπαντρο ζευγάρι) και επιλέχθηκαν με βάση το σχήμα τους ή τις ιδιότητες των ζώων από τα οποία προέρχονται. Ετσι, το πέος του τίγρη ή το κέρας του ρινόκερου χρησιμοποιούνται επειδή τα ζώα αυτά είναι ανδροπρεπή και ισχυρά.

Μερικά κλασικά παραδείγματα περιλαμβάνουν τη σοκολάτα, τα σύκα, το γλυκάνισο, τα αμύγδαλα, τα στρείδια, το μέλι, τη βανίλια, το κρασί και τις τρούφες. Μερικά απ’ αυτά τα τρόφιμα έχουν σαφώς ψυχοδραστικές επιδράσεις, όπως η περίπτωση του κρασιού, ή υποδηλώνουν σχήματα, όπως τα σύκα. Πολλά από αυτά τα τρόφιμα ήταν επίσης εξωτικά και ήταν δαπανηρή σε ένα σημείο η καλλιέργειά τους, γεγονός που υποδήλωνε πως η επίδειξη πλούτου και εξουσίας θα μπορούσε να τονώσει την σεξουαλική ζωή μερικών ανθρώπων. Πολλά, επίσης, έχουν μεθυστικό και συναρπαστικό άρωμα.

Φρούτα όπως ο ανανάς, οι μπανάνες και πολλά μούρα χρησιμοποιούνται επίσης ως αφροδισιακά, ίσως επειδή λόγω σχήματος μπορούσαν να τροφοδοτήσουν ένα παιχνίδι πειραγμάτων. Πολλά μπαχαρικά, εξάλλου, όπως το μοσχοκάρυδο ή το τζίντζερ χρησιμοποιούνται επίσης μ’ αυτόν τον τρόπο, καθώς το καρύκευμα πάνω στο γεύμα υποδήλωνε τη διαδικασία που θα μπορούσε να ακολουθήσει.

To αβοκάντο θεωρείται ισχυρό αφροδισιακό κυρίως λόγω του σχήματός του

Ενα εκπληκτικό αφροδισιακό είναι το αβοκάντο. Η λέξη Nahuatl για το δέντρο αβοκάντο σημαίνει «το δέντρο των όρχεων», που αποτελούσε μια αναφορά στο υποβλητικό σχήμα των αβοκάντο πάνω στα κλαδιά.

Πολλοί φοιτητές της ψυχολογίας πιστεύουν ότι τα αφροδισιακά λειτουργούν πραγματικά με την αρχή του φαινόμενου placebo (εικονικό φάρμακο). Ουσιαστικά, οι άνθρωποι αναμένουν απ’ αυτά τα λειτουργήσουν ως αφροδισιακά και έχουν την εντύπωση ότι όντως το κάνουν. Αυτό προφανώς δεν είναι η ίδια περίπτωση με κάποια ψυχοτρόπα φάρμακα που όμως φαίνεται πως προκαλούν ευφορία ακόμα κι όταν ο καταναλωτής δεν γνωρίζει ότι έχει λάβει το φάρμακο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην απολαμβάνει κανείς αυτές τις τροφές σε ένα ραντεβού. Οι περισσότερες είναι νόστιμες και αρκετά υγιεινές και σίγουρα θα σας φτιάξουν τη διάθεση.

Τώρα, για το αν θα καταφέρουν να σας ανεβάσουν και τη λίμπιντο; Πιθανότατα όχι, αλλά δεν είναι ζημιογόνο να πειραματιστείτε.

Οι κίνδυνοι
Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζετε πως αυτό αφορά μόνο τα φυσικά αφροδισιακά. Ορισμένα συμπληρώματα που περιέχουν εκχυλίσματα εντόμων ή φυτών μπορεί να είναι τοξικά. Οπως για παράδειγμα η περιβόητη «ισπανική μύγα» (που, πάντως είναι μια ουσία απαγορευμένη από τον ΕΟΦ) και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά και γαστρεντερική αιμορραγία.

Ορισμένα προϊόντα διατίθενται στο εμπόριο ως φυσικά αφροδισιακά, αλλά έχουν επίσης βρεθεί σ’ αυτά συστατικά συνταγών φαρμάκων όπως η σιλδεναφίλη, το δραστικό συστατικό του γνωστότερου φαρμάκου για την στυτική δυσλειτουργία, του Viagra. Αυτά τα συστατικά μπορεί να είναι επικίνδυνα αν έχετε ορισμένες ιατρικές παθήσεις ή παίρνετε συγκεκριμένα φάρμακα.

Αν ψάχνετε έναν αποτελεσματικό τρόπο για να αυξήσετε την σεξουαλική σας επιθυμία συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αυτός θα σας συστήσει αποδεδειγμένες στρατηγικές για τη βελτίωση της σεξουαλικής σας υγείας, όπως η επικοινωνία με τον/την σύντροφό σας, κάνοντας υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής και αντιμετωπίζοντας τυχόν υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.