Μυστική συμφωνία για παρακολούθηση Βρετανών πολιτών από ΗΠΑ

Τα τηλέφωνα, η κίνηση στο διαδίκτυο και τα email Βρετανών πολιτών που δεν ήταν ύποπτοι για οποιοδήποτε αδίκημα έχουν αναλυθεί και αποθηκευθεί από το αμερικανικό Πρακτορείο Εθνικής Ασφαλείας (NSA), όπως προκύπτει από τα απόρρητα έγγραφα που έχει αποκαλύψει ο πρώην υπάλληλος της CIA Έντουαρντ Σνόουντεν.

Από κοινή εξέταση των εγγράφων από την εφημερίδα Guardian και τον τηλεοπτικό σταθμό Channel 4 στη Βρετανία, προκύπτει ότι οι ενέργειες της NSA έγιναν κατόπιν μυστικής συμφωνίας που εγκρίθηκε από Βρετανούς αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας.

Όπως σχολιάζει ο Guardian, τα νέα στοιχεία είναι η πρώτη ρητή επιβεβαίωση της παρακολούθησης ανυποψίαστων Βρετανών πολιτών από τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, υπόμνημα της NSA περιγράφει πώς το 2007 επιτεύχθηκε συμφωνία που επέτρεπε στην αμερικανική υπηρεσία να «αποκαλύψει» και να αποθηκεύσει προσωπικά δεδομένα για Βρετανούς, η πρόσβαση στα οποία προηγουμένως δεν επιτρεπόταν.

Το υπόμνημα αναφέρει επίσης ότι τα στοιχεία αυτά τοποθετούνται σε βάσεις δεδομένων που μπορούν να διατεθούν στους εταίρους της «Πεντάφθαλμης» συμμαχίας υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας, δηλαδή τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, μαζί με την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά.

Έως τώρα, σημειώνει ο Guardian, θεωρείτο ότι οι πολίτες καθεμιάς χώρας προστατεύονταν από την παρακολούθηση από τις υπηρεσίες των άλλων χωρών.