Μπορεί η νικοτίνη να προστατεύει από τον κορωνοιό;

Διαδερμικά επιθέματα νικοτίνης θα δοκιμάσουν Γάλλοι επιστήμονες σε ασθενείς με Covid- 19 όπως και σε νοσηλευτές και γιατρούς προκειμένου να διαπιστώσουν εάν θωρακίζουν – και σε ποιο βαθμό- τον ανθρώπινο οργανισμό από τον κορωνοιό.

Οι δοκιμές θα διενεργηθούν στο νοσοκομείο La Pitié-Salpêtrière στο Παρίσι, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Οι ερευνητές βάζουν στο μικροσκόπιο την νικοτίνη για να δουν κατά πόσο προστατεύει τον οργανισμό από τον Cοvid- 19 ,καθώς ανάμεσα στους νοσηλευόμενους ασθενείς, οι καπνιστές ήταν ελάχιστοι, σύμφωνα με μελέτες που διεξήχθησαν σε διάφορες χώρες του πλανήτη.

Η γαλλική μελέτη θα διεξαχθεί σε 350 νοσηλευόμενους ασθενείς και 150 ελαφρύτερα περιστατικά του Covid-19, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν.

Τα διαδερμικά επιθέματα νικοτίνης θα χορηγηθούν με διαφορετικές δοσολογίες σε τρεις δοκιμές: προληπτικά σε υγειονομικό προσωπικό, για να διαπιστωθεί εάν έχουν προστατευτική δράση, θεραπευτικά σε νοσηλευόμενους ασθενείς, για την άμβλυνση των συμπτωμάτων τους και τέλος σε βαριά περιστατικά που βρίσκονται στην εντατική, σύμφωνα με τον καθηγητή Ζαχίρ Αμπούρα. Ωστόσο, ο καθηγητής θεωρεί ότι είναι πιθανόν οι καπνιστές ασθενείς να δουν να επιβαρύνεται η κατάσταση της υγείας τους εξαιτίας της απότομης στέρησης του καπνού, αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί.

Ωστόσο, οι μελέτες αυτές δεν θα πρέπει να παρακινήσουν τον πληθυσμό να αρχίσει το κάπνισμα καθώς βλάπτει ζωτικά όργανα, όπως προειδοποιούν οι γιατροί.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κεντρικός ρόλος του υπό εξέταση υποδοχέα, του νικοτινικού υποδοχέα της ακετυλοχολίνης, στην εξάπλωση του ιού στον οργανισμό, θα έδινε μία εξήγηση για την εμφάνιση διαφόρων συμπτωμάτων του Covid-19, όπως η απώλεια της όσφρησης και οι νευρολογικές επιπλοκές.

H γαλλική μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από 480 ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Από αυτούς, οι 350 διακομίστηκαν στο νοσηλεία ενώ οι υπόλοιποι ανάρρωσαν στο σπίτι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, από τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν, με μέσο όρο ηλικίας 65 ετών μόνο το 4,4% ήταν καπνιστές. Όμως, από αυτούς που ανάρρωσαν στο σπίτι, με μέσο όρο ηλικίας 44 ετών, το 5,3% ήταν καπνιστές.

Συγκριτικά, μεταξύ του γενικού πληθυσμού, το 40% των Γάλλων, ηλικίας 44 έως 53 ετών, είναι καπνιστές και περίπου το 11% των καπνιστών είναι ηλικίας 65 έως 75 ετών.

Μέχρι τώρα, πάντως, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι πολύ λιγότεροι καπνιστές φαίνεται να έχουν προσβληθεί από τον ιό ή, εάν έχουν νοσήσει, τα συμπτώματά τους είναι λιγότερο σοβαρά, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».