Μπορέλ: Οι ανησυχίες της Κύπρου είναι και ανησυχίες της ΕΕ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της  Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών, έστειλε μήνυμα ισχυρής αλληλεγγύης της ΕΕ τονίζοντας σε δηλώσεις του ότι οι ανησυχίες της Κύπρου είναι και ανησυχίες της ΕΕ.

«Πρώτα απ’ όλα, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι η ΕΕ είναι σταθερά υποστηρικτική προς την Κυπριακή Δημοκρατία, την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», σημείωσε.

Το μήνυμά μου, πρόσθεσε, «είναι ένα μήνυμα ισχυρής αλληλεγγύης. Οι ανησυχίες της Κύπρου, οι δικές σας ανησυχίες, είναι και ανησυχίες της ΕΕ».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης από την πλευρά του, ανέφερε πως η παρουσία του κ. Μπορέλ στην Κύπρο στέλνει το μήνυμα πως η ΕΕ είναι ενωμένη όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη πίσω από τα κράτη μέλη της.

Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας για διαπραγμάτευση οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στη βάση του διεθνούς δικαίου και συνέχισε με τη διπλωματία των κανονιοφόρων.

Ο  Υπουργός Εξωτερικών στις 2 Ιουλίου θα μεταβεί στην Αθήνα για να έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια.

Αύριο, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αναμένεται να πετάξει πάνω από την κυπριακή ΑΟΖ με ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς μαζί με τον Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη για να επιθεωρήσουν την κατάσταση και να δουν επίσης το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz το οποίο βρίσκεται παράνομα στο τεμάχιο 6.