Μπορέλ: «Απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας – Πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας»

«Απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας. Πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας», απάντησε ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ σε ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Κεφαλογιάννης, είχε επισημάνει μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία αν και μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμμετέχει στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ενώ έχει μετατραπεί σε «διαμετακομιστικό κόμβο» για τη Ρωσία μέσω της οποίας παρακάμπτεται ο οικονομικός αποκλεισμός.

«Δεδομένης της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας η ευθυγράμμιση με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η περίπτωση της επιβολής περιοριστικών κυρώσεων, είναι υψίστης σημασίας», απάντησε ο κ. Μπορέλ και προσέθεσε:

«Αναμένεται όλες οι υποψήφιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ στη Ρωσία. Ενώ η συνεχιζόμενη πολιτική της Τουρκίας να μην επιβάλλει αντίστοιχες κυρώσεις προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στην ΕΕ λόγω και της ελεύθερης κυκλοφορίας ρωσικών προϊόντων στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. Καθώς είναι σημαντικό η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα να μην παρέχει δυνατότητες καταστρατήγησης στη Ρωσία»

Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Είναι απαράδεκτη η εμβάθυνση των διμερών οικονομικών δεσμών μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας εν μέσω του απαράδεκτου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».