Μπλίνκεν προειδοποιεί το Ιράν: Ο χρόνος εξαντλείται για την επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία

Μπλίνκεν προειδοποιεί το Ιράν: Ο χρόνος εξαντλείται για την επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία

O πρόεδρος του Ιράν προειδοποίησε  ότι η «αντιπαραγωγική» στάση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας της Τεχεράνης με τις μεγάλες δυνάμεις, την ίδια ώρα που ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωνε ότι η Ουάσινγκτον είναι «πολύ κοντά» στο να εγκαταλείψει τις προσπάθειές της, ενώπιον των αδιέξοδων συνομιλιών και της έλλειψης συνεργασίας από την ιρανική πλευρά.

«Δεν θα σας δώσω κάποια ημερομηνία, όμως πλησιάζουμε στη στιγμή κατά την οποία η επιστροφή στην αυστηρή τήρηση της JCPOA (σ.σ. της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν) δεν θα παράσχει όλα τα πλεονεκτήματα αυτής της συμφωνίας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Ράμσταϊν, στη Γερμανία.

«Κάποια στιγμή θα είναι πολύ δύσκολο να ξαναβρούμε  όλα τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας, επιστρέφοντας στην αυστηρή τήρησή της», πρόσθεσε.

«Επειδή ο καιρός περνάει και το Ιράν συνεχίζει να κάνει προόδους στο πυρηνικό πρόγραμμά του, κυρίως χρησιμοποιώντας πιο εξελιγμένες συσκευές φυγοκέντρησης και εμπλουτίζοντας περισσότερο υλικό», εξήγησε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας είπε από την πλευρά του ότι τηλεφώνησε στον νέο Ιρανό ομόλογό του και τον προέτρεψε «να επιστρέψει γρήγορα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Η ΙΑΕΑ κατήγγειλε  την έλλειψη συνεργασίας του Ιράν, η οποία, κατά τον διεθνή οργανισμό, εμποδίζει την αποστολή επιτήρησης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί ωστόσο δήλωσε ότι η χώρα του επιδεικνύει «διαφάνεια» στις πυρηνικές δραστηριότητές της.

Η ΙΑΕΑ, στην έκθεσή της προς τα μέλη της, υποστηρίζει ότι δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος σε δύο κρίσιμους τομείς: δεν έχουν εξηγηθεί τα ίχνη ουρανίου που εντοπίστηκαν σε πολλές παλιές, μη δηλωμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις και δεν έχει πρόσβαση σε ορισμένους μηχανισμούς παρακολούθησης, ώστε να συνεχίσει να επιτηρεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Η σοβαρή συνεργασία του Ιράν με την ΙΑΕΑ δείχνει τη βούλησή του για διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις πυρηνικές δραστηριότητές του», είπε ο Ραϊσί σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε  με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μμε. «Φυσικά, στην περίπτωση μιας αντιπαραγωγικής προσέγγισης εκ μέρους της ΙΑΕΑ, δεν θα είχε νόημα να αναμένει ότι το Ιράν θα αντιδρούσε εποικοδομητικά. Τα αντιπαραγωγικά μέτρα διαταράσσουν φυσικά και την πορεία των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Check Also

Πρόστιμο ένα εκατ. ευρώ την ημέρα στην Πολωνία από το Δικαστήριο της ΕΕ

Το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Δικαστηριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο επιβάλει πρόστιμο …

Ρωσία: «Θερίζει» ο κορωνοϊός – Νέο ημερήσιο ρεκόρ με 1.123 θανάτους

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.123 θάνατοι λόγω κορωνοϊού, ο υψηλότερος …