Μπιλ Γκέιτς: Τα ρομπότ που θα αντικαταστήσουν εργάτες να «πληρώνουν φόρους»

Τα ρομπότ και η αυτοματοποίηση γίνονται ολοένα και περισσότερο μέρος της ζωής των ανθρώπων και ήδη άρχισε ο προβληματισμός για την ομαλή ένταξή τους στην καθημερινότητα. Από την συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει ένας από τους πρωτοπόρους στον τομέα της τεχνολογίας, ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, που προτείνει να προβλεφθεί φορολογική επιβάρυνση για τα ρομπότ που θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους σε τομείς της εργασίας.

«Βεβαίως θα υπάρξουν φόροι που θα σχετίζονται με την αυτοματοποίηση. Αυτή τη στιγμή, ένας εργάτης σε εργοστάσιο, που βγάζει 50.000 δολάρια, φορολογείται για το εισόδημα αυτό, με φορολογία εισοδήματος, με ασφαλιστικές εισφορές κλπ. Αν βάλουμε ένα ρομπότ να κάνει την ίδια δουλειά, τότε θα πρέπει να φορολογηθεί με ανάλογο τρόπο», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Quartz.

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να φορολογήσουν την χρήση ρομπότ από τις επιχειρήσεις, ώστε τουλάχιστον προσωρινά, να καθυστερήσουν την εκτόξευση της αυτοματοποίησης και να χρηματοδοτήσουν άλλες μορφές εργασίας, πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο Μπιλ Γκέιτς υποστήριξε πως τα έσοδα από την φορολογία αυτή θα πρέπει να διατίθενται σε τομείς όπως η Παιδεία και η Υγεία, η φροντίδα ηλικιωμένων ή παιδιών, ώστε να βοηθούν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής.