Μπιλ Γκέιτς: Η Microsoft, οι γυναίκες και το διαζύγιο – Ένας ιδιόρρυθμος και πανέξυπνος άνθρωπος

Όταν η Μελίντα Γκέιτς κατέθεσε αίτηση διαζυγίου, ύστερα από 27 χρόνια γάμου, ο σύζυγός της ήταν παγκοσμίως γνωστός ως ο ιδρυτής της Microsoft, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, αφοσιωμένος φιλάνθρωπος και υπόδειγμα οικογενειάρχη.

Συχνά πυκνά εξέφραζε δημόσια τη λατρεία του για την Μελίντα, ενώ το περιβάλλον του περιέγραφε μία ιδανική και απόλυτα ισότιμη σχέση, στην οποιία ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον. Ακόμα και διάφοροι «ψεκασμένοι», που του είχαν προσάψει το ξέσπασμα της πανδημίας, κάθε λογής θεωρίες συνομωσίας και την πρόθεση να ελέγξει την ανθρωπότητα μέσω των εμβολιασμών, ενίσχυαν άθελά τους το προφίλ του.

Ο Μπιλ Γκέιτς ήταν ομολογουμένως αψεγάδιαστος… Νέες, όμως, πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα μετά τον πολύκροτο χωρισμό, αποκαλύπτουν νέες πτυχές του χαρακτήρα του.

Δεκάδες δημοσιεύματα έγκριτων εφημερίδων του εξωτερικού ισχυρίζονται ότι ο Γκέιτς συνήθιζε να συνάπτει ανάρμοστες ερωτικές σχέσεις στο επαγγελματικό του περιβάλλον. Αυτό, μάλιστα, ήταν εδώ και χρόνια γνωστό στον κύκλο του. Φέρεται ότι φλέρταρε ανοιχτά νεότερες γυναίκες που εργάζονταν είστε στην στη Microsoft, είτε στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates. Οι προτάσεις του για δείπνα και μυστικές συναντήσεις τις έφερναν σε δύσκολη θέση. Το 2019, το διοικητικό συμβούλιο της Microsoft ξεκίνησε έρευνα, μετά την επίσημη καταγγελία μίας υπαλλήλου. Συγκεκριμένα, μία μηχανικός της Microsoft κοινοποίησε στο διοικητικό συμβούλιο μία ανοιχτή επιστολή, στην οποία περιέγραφε την πολυετή ερωτική σχέση που διατηρούσε αυτή και ο Μπιλ Γκέιτς.

Η μηχανικός απαίτησε αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς της εταιρείας σε σχέση με την σεξουαλική παρενόχληση, ενώ ζήτησε η επιστολή να κοινοποιηθεί και στην σύζυγό του Γκέιτς, Μελίντα. Είναι ασαφές εάν κάτι τέτοιο πράγματι συνέβη. Την περίοδο εκείνη, ο Γκέιτς ήταν ακόμα επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου και μία κορυφαία δικηγορική εταιρεία ανέλαβε να διεξάγει εσωτερική έρευνα. «Η Microsoft ανησύχησε κατά το τελευταίο εξάμηνο του 2019 σχετικά με το ενδεχόμενο ο Μπιλ Γκέιτς να προσπάθησε να ξεκινήσει μια στενή σχέση με μία υπάλληλο της εταιρείας το 2000», δήλωσε εκπρόσωπος της Microsoft.

Τον επόμενο χρόνο, ο Γκέιτς παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Microsoft. Μετά τις αποκαλύψεις, ο ίδιος αρνήθηκε τη σύνδεση της αποχώρησής του με την ύπαρξη της επιστολής. Εκπρόσωπός, του, όμως, παραδέχτηκε ότι «υπήρξε μία σχέση σχεδόν 20 χρόνια πριν, που έληξε φιλικά».

Η εφημερίδα New York Times σκιαγραφεί έναν γυναικά Γκέιτς που φλέρταρε συστηματικά υπαλλήλους του, ακόμα καθόλη τη διάρκεια του γάμου του. Περιγράφει πώς λίγες ημέρες πριν το γάμο του καλούσε νεαρές γυναίκες στο γραφείο του.

Η επιμονή του αυτή υποτίθεται ότι είχε συμβάλει στη δημιουργία ενός δυσάρεστου εργασιακού περιβάλλοντός. «Αν αυτό σε κάνει να νιώθεις άβολα, προσποιήσου ότι δεν συνέβη ποτέ» φαίνεται να έγραψε σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα σε μία υπάλληλό του. Η γυναίκα άκουσε τη συμβουλή του και τον αγνόησε. Η Μελίντα, που πλέον χρησιμοποιεί το όνομα Μελίντα Φρεντς Γκέιτς, πληροφορήθηκε τις ατασθαλίες αυτές. Την ίδια στιγμή καταδίκασε την υποτιθέμενη φιλία του με τον παιδόφιλο Τζέφρι Έπσταιν και σοκαρίστηκε από το γεγονός ότι ο φίλος και στενός συνεργάτης του συζύγου της Μάικλ Λάρσον κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση.

Η αντιφατική προσωπικότητα του Γκέιτς υπονοείται και στο ντοκιμαντέρ του Netflix «στο μυαλό του Μπιλ Γκέιτς». Ο θεατής διαπιστώνει δύο-τρία πράγματα.

Ο Μπιλ Γκέιτς είναι έξυπνος. Όχι απλά έξυπνος. Πολύ πιο έξυπνος από τον συνηθισμένο άνθρωπο. Το μυαλό του θυμίζει υπολογιστή, καθώς έτσι λειτουργεί. Ο Μπιλ Γκέιτς είναι ιδιαίτερος, ακόμα και περίεργος. Τα συναισθήματά του μοιάζουν μονίμως στριμωγμένα από τις σκέψεις του. Έρχονται σε δεύτερη μοίρα και συχνά δεν κάνουν καν την εμφάνισή τους.

Όταν εξιστορεί πώς έχασε τον καλύτερό του φίλο στην παιδική του ηλικία, εξαιτίας ενός τραγικού δυστυχήματος, το πρόσωπό του δεν συσπάται. Ο δημοσιογράφος τον ρωτά: «και τί έκανες; Όλα τα σχέδια που είχατε κάνει μαζί;» Εκείνος απαντάει ξερά: «θα συνέχιζα μόνος μου».

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει έναν έφηβο, ο οποίος κατέπνιξε τον πόνο του για τον απροσδόκητο χαμό του φίλου του. Έτσι είναι η ζωή. Συνεχίζεται και ο καθένας διαχειρίζεται τα συναισθήματα, τις τραγωδίες και τις απώλειες όπως μπορεί. Εκτός από το λαμπρό μυαλό, την εκκεντρικότητά του και μία εμφανή έλλειψη συναισθημάτων, το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει και μία ακόμα αθέατη πλευρά του Γκέιτς: δεν χωράει στο στερεοτυπικό προφίλ του σπασίκλα. Ο ανήλικος ακόμα Μπιλ ξενυχτούσε, έπινε, κάπνιζε μαριχουάνα και γενικά έκανε ό,τι και οι συνομήλικοί του, τη στιγμή που ετοιμαζόταν να κατακτήσει τον κόσμο.

Έχουν περάσει δύο χρόνια από την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ αυτού που δημιουργήθηκε υπό τον έλεγχο και τη γενική εποπτεία του ίδιου του Μπιλ Γκέιτς. Το διαζύγιό του, όμως, ρίχνει φως στην προσωπική του ζωή, με τις πληροφορίες που έρχονται στο φως να φεύγουν από τον έλεγχό του. Ο 65χρονος άνδρας φαίνεται ότι εκτός από αφοσιωμένος πατέρας, δαιμόνιος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος είχε –όπως όλοι- και κάποιες άλλες αθέατες πλευρές.