Μπαχρέιν: Στοχεύει στην ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060

Μπαχρέιν: Στοχεύει στην ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060

Το βασίλειο του Μπαχρέιν ανακοίνωσε  ότι στοχεύει στην ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060, την επομένη όμοιας ανακοίνωσης που εξέδωσε η γειτονική του Σαουδική Αραβία και λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα (COP26) στη Σκωτία.

Το βασίλειο του Μπαχρέιν “στοχεύει στην επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως το 2060, ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή και να προστατεύσει το περιβάλλον”, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων BNA της μικρής αυτής χώρας του Κόλπου.

Το Μπαχρέιν θα οικοδομήσει μια “κυκλική οικονομία άνθρακα” και θα αντισταθμίσει τις εκπομπές του κυρίως αιχμαλωτίζοντας τον άνθρακα και φυτεύοντας δέντρα.

Το Μπαχρέιν είναι η πρώτη αραβική χώρα του Κόλπου που παρήγαγε πετρέλαιο το 1932, αλλά είναι η λιγότερο πλούσια μεταξύ των πετρελαϊκών μοναρχιών του Κόλπου, τα αποθέματά της σε αργό πετρέλαιο έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί.

Το βασίλειο, το οποίο δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, δεν εξάγει αργό πετρέλαιο αλλά μόνο διυλισμένα προϊόντα.

Παράγει τουλάχιστον 200.000 βαρέλια ημερησίως, τα οποία αποτελούν το 80% των εσόδων του.

Το 2008, το Μπαχρέιν ανακοίνωσε την ανακάλυψη 80 δισεκατομμυρίων και πλέον βαρελιών σχιστολιθικού πετρελαίου.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότερες από 130 χώρες όρισαν ή προτίθενται να ορίσουν ως στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο καθαρό μηδέν έως το 2050, ένας “επιτακτικός” στόχος, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, για τη διατήρηση ενός βιώσιμου κλίματος.