Μπαρόζο: Αυστηρότερα μέτρα για την φοροδιαφυγή

Πρέπει να υιοθετήσουμε αυστηρότερα μέτρα και να εξασφαλίσουμε καλύτερο συντονισμό για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαπάτης στην Ευρώπη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην έναρξη σχετικής συζήτησης για τη φοροδιαφυγή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αυτή τη στιγμή, επεσήμανε, η απώλεια πόρων από φορολογική απάτη στην ΕΕ εκτιμάται στο ένα τρις ευρώ ετησίως, ήτοι «ποσό διπλάσιο από το συνολικό δημόσιο έλλειμμα των κρατών-μελών της ΕΕ».

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα χάσμα στην εκτέλεση των προγραμμάτων αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της φοροαπάτης και των φορολογικών παραδείσων, εντός και εκτός Ευρώπης, ενώ διαβεβαίωσε ότι στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα ζητήσει πολιτική δέσμευση, ώστε μέχρι την 1.1.2015 να έχει διασφαλίσει η ΕΕ την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για κάθε μορφή εισοδήματος (μισθοί, μερίσματα, κέρδη από κεφάλαια, κ.λπ.).

«Με κοινές προσπάθειες θα σημειώσουμε πρόοδο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες ότι γίνεται ακριβοδίκαια κατανομή του βάρους της κρίσης και θα πρέπει να πληγούν αυτοί που αρνούνται να καταβάλλουν το μερίδιό τους στην κρίση φοροαποφεύγοντας. Θα πρέπει να είμαστε πλέον πιο φιλόδοξοι, εγκρίνοντας και εφαρμόζοντας συγκεκριμένες προτάσεις».