Μπαράζ επικρίσεων στο Ευρωκοινοβούλιο για το κλείσιμο της ΕΡΤ

Το θέμα της αυθαίρετης και αντιδημοκρατικής, όπως χαρακτηρίσθηκε, απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει τέρμα στην λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα, απασχόλησε και την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις προτεραιότητες εργασίας του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, την έκπληξη του εξέφρασε, ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, για το γεγονός ότι, όπως χαρακτηριστικά είπε, “υπάρχουν σήμερα ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που καταφεύγουν στο κλείσιμο δημόσιων ραδιοσταθμών”.

Δηλώνω αλληλέγγυος προς όλους όσους στην Ελλάδα διαμαρτύρονται εντόνως για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Κι` όμως, τόνισε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, η αντιδημοκρατική αυτή απόφαση, λέγεται ότι υπαγορεύθηκε από την “τρόικα”.

“Σταματήστε λοιπόν την δράση της “τρόικα” στις ευρωπαϊκές χώρες κύριε Ρεν”, κατέληξε, σ` αυτό το σημείο της παρέμβασης του ο Χάνες Σβόμποντα
Επικρίσεις, όμως, για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ, εκτοξεύθηκαν τόσον από την συμπρόεδρο της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ρεμπέκα Χάρμς όσον και την επικεφαλής της Ομάδας της Αριστεράς Γκαμπριέλα Ζίμερ.

Τοποθετούμενη έναντι των ισχυρισμών του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ότι η κρίση στην Ευρώπη έχει ξεπερασθεί και βαδίζουμε προς την ανάπτυξη, η συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ρεμπέκα Χαρμς, αναφέρθηκε, στις χθεσινοβραδυνές κυβερνητικές αποφάσεις για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης χθες το βράδυ έπαψαν να λειτουργούν όλες οι δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, τόνισε η κυρία Χαρμς και συμπλήρωσε:
” Οι εικόνες που είδα χθες από την Ελλάδα δεν με έπεισαν ότι έχει ξεπερασθεί η κρίση στην Ευρώπη”

Λαμβάνοντας τον λόγο, κατά τη διάρκεια της ίδιας συζήτησης για τις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η επικεφαλής της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο Γκαμπριέλα Ζίμερ, τόνισε ότι “το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα δεν είναι απλώς μια απαγόρευση λειτουργίας ενός τηλεοπτικού καναλιού.”

” Είναι κάτι πολύ περισσότερο και συμβολικό θα έλεγα, για την εγκαθίδρυση μίας νέας τάξης πραγμάτων σε ευρωπαϊκές χώρε” κατέληξε η κ. Ζίμερ, καλώντας το σύνολο των ευρωβουλευτών να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους χιλιάδες δημοσιογράφους της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, που θα βρεθούν χωρίς εργασία.