Μπαν Κι Μουν: Άμεση επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Ο γενικός γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στέλνει σαφές μήνυμα προς τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο, καλώντας τους να ξεπεράσουν τα προβλήματα, να συναντηθούν από κοινού με τον Ειδικό Σύμβουλό του και να επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του, ο γγ του ΟΗΕ υπογραμμίζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι το αδιέξοδο για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος εμποδίζει την επανέναρξη των συνομιλιών και κάνει λόγο για «περιορισμένο παράθυρο ευκαιρίας», εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων θα ξεπεράσουν το αδιέξοδο και θα επιλύσουν τα όποια άλλα εκκρεμούντα θέματα στο διάστημα, μεταξύ 4 έως 8 Νοεμβρίου, που θα βρίσκεται στην Κύπρο ο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Η εν λόγω ανακοίνωση του εκπροσώπου του γγ των Ηνωμένων Εθνών κυκλοφόρησε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας), μετά την ημίωρη συνάντηση που είχαν στην έδρα του διεθνούς οργανισμού ο Μπαν Κι Mουν με τον κ. Ντάουνερ, για τον οποίον ο γγ επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξή του. Στη συνάντηση παρέστησαν ο αναπληρωτής γγ του ΟΗΕ, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν, η ειδική αντιπρόσωπος του γγ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ και άλλοι αξιωματούχοι του Οργανισμού, ενώ προηγήθηκε σύσκεψη της ομάδας Κυπριακού με τη συμμετοχή του κ. Ντάουνερ.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν κατά την παραμονή του στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντησή του με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων, ο κ. Ντάουνερ απάντησε αρνητικά και δεν έκανε καμία δήλωση.