Μπαγίς: Η Ευρώπη θα κερδίσει από την ένταξη της Τουρκίας

Η διάλεξη του Εγκεμέν Μπαγίς δόθηκε στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης με τίτλο “Το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων”. Εκεί ο Τούρκος υπουργός υπερ-τόνισε ότι η ίδια η Ευρώπη έχει να κερδίσει από την ένταξη της Τουρκίας ” και κάλεσε τους Ευρωπαίους να ανοίξουν τα μάτια τους «να δουν αυτή την πραγματικότητα πριν να είναι αργά”.

Η Τουρκία έχει σημειώσει πρόοδο, με ορθές πολιτικές σε ό,τι αφορά την ενταξιακή της πορεία, είπε ο κ. Μπαγίς και υποστήριξε ότι εάν αρθούν τα διάφορα πολιτικά εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της, μπορούν να ανοίξουν 10 κεφάλαια τους επόμενους 12 μήνες και μέχρι και 15 τους επόμενους 18 μήνες. Ο Μπαγίς, πραγματοποιεί επαφές στη Σουηδία. Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας και μέλη της επιτροπής ευρωπαϊκών και εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το Σουηδό Υπουργό Εξωτερικών Καρλ Μπιλτν, ο Μπαγίς αναφέρθηκε στα βήματα που γίνονται στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία με ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του συντάγματος. Ο Σουηδός υπουργός δήλωσε ότι οι προσπάθειες για αλλαγή του συντάγματος θα καταστήσουν την Τουρκία πιο ισχυρή.