Μπάιντεν: Ο Πούτιν επέλεξε τον πόλεμο – Κυρώσεις σε τράπεζες και μέλη της ρωσικής ελίτ

Μπάιντεν: Ο Πούτιν επέλεξε τον πόλεμο – Κυρώσεις σε τράπεζες και μέλη της ρωσικής ελίτ

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε νέο βαρύ πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο αφορά ρωσικές τράπεζες, πρόσωπα και εταιρείες – «Δεν θα στείλουμε τις δυνάμεις μας στην Ουκρανία να πολεμήσουν», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν – «Θα πληρώσουν όσοι κερδίζουν από τις ενέργειες του Πούτιν» – «Περιμένουμε μεγάλο κύμα κυβερνοεπιθέσεων από τη Ρωσία»

Νέο διάγγελμα απηύθυνε στον αμερικανικό λαό ο Τζο Μπάιντεν για “την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση στην Ουκρανία από τη Ρωσία”, ανακοινώνοντας νέες κυρώσεις με τεράστιο κόστος για τη Ρωσία.

“Ήμασταν απολύτως ξεκάθαροι, μοιραστήκαμε πληροφορίες που είχαν αποχαρακτηριστεί για να μην υπάρχει σύγχυση. Ο Πούτιν είναι ο επιτιθέμενος, αυτός που επέλεξε τον πόλεμο. Τώρα αυτός και η χώρα του θα πληρώσουν τις συνέπειες. Εξουσιοδοτώ νέες κυρώσεις με τεράστιο κόστος για τη Ρωσία και περιορισμούς σε όσα προϊόντα, μπορούν να εξαχθούν στη Ρωσία. Θέλουμε οι κυρώσεις να μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπο στη Ρωσία και να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο στις ΗΠΑ και τους συμμάχους μας” άρχισε το διάγγελμά του ο Τζο Μπάιντεν και συνέχισε ανακοινώνοντας αυστηρές κυρώσεις σε τεχνολογία, εξαγωγές, ρωσικό νόμισμα, ρωσικές τράπεζες που διαχειρίζονται 1 τρισ. δολάρια με αποκοπή τους από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

“Είμαστε σε πλήρη συμφωνία με την G7 θα περιορίσουμε της δυνατότητες της Ρωσίας, θα σταματήσουμε τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν τον ρωσικό στρατό. Θα επιβάλουμε μεγάλες κυρώσεις. Οι χρηματαγορές της Μόσχας κατέρρευσαν σήμερα. Το δημόσιο εθνικό χρέος ξεπέρασε κάθε όριο. Οι ρωσικές τράπεζες θα επηρεαστούν”.

Και ανακοίνωσε τις κυρώσεις: “Μπλοκάρουμε τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ρωσίας. Τη VTB, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα. Προσθέτουμε νέα μέλη της ρωσικής ελίτ και των οικογενειών τους. Αυτοί κερδίζουν προσωπικά από τις πολιτικές του Κρεμλίνου και θα μοιραστούν τις συνέπειες”.

Πρόσθεσε ότι “είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ακόμη περισσότερα βήματα υπέρ της προστασίας των συμμάχων μας” και προανήγγειλε ότι “αύριο συνεδριάζει το ΝΑΤΟ για να επιβεβαιώσουμε την αλληλεγγύη μας και τα περαιτέρω βήματα” ενώ ξεκαθάρισε ότι οι αμερικανικές “δυνάμεις δεν θα εμπλακούν, δεν πάνε στην Ευρώπη για να πολεμήσουν τη Ρωσία, αλλά να στηρίξουν τους συμμάχους στα ανατολικά. Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την επικράτεια του ΝΑΤΟ”. Σημείωσε ότι το καλό είναι πως “το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο και αποφασισμένο από ποτέ”.

Διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει διακοπή της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας σε συνεργασία με χώρες σε όλο τον κόσμο. “Θα απελευθερώσουμε περαιτέρω ποσότητες πετρελαίου αν χρειαστεί… Η Αμερική αντιστέκεται στους νταήδες. Αν η Ρωσία προχωρήσει σε κυβερνοεπιθέσεις είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε” τόνισε και σημείωσε:

“Ο Πούτιν ξεκίνησε μια επίθεση πάνω σε αρχές που προκαλούν αποτροπιασμό στη διεθνή κοινότητα, δεν είχε να κάνει με πραγματικά προβλήματα ασφαλείας αλλά με την επιθυμία του να δημιουργήσει μία αυτοκρατορία
εκφοβίζοντας τους γείτονές του με κάθε μέσο και αναχαράσσοντας τα σύνορα με τη βία… Ο Πούτιν είναι ένας παρίας στη διεθνή σκηνή” υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter πριν από το διάγγελμα: “Σήμερα το πρωί, συναντήθηκα με τους ομολόγους μου της G7 για να συζητήσω την αδικαιολόγητη επίθεση του Προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία και συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε ισοπεδωτικά πακέτα κυρώσεων και άλλα οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας. Είμαστε στο πλευρό του γενναίου λαού της Ουκρανίας”.