“Μουχλιάζει” το χαλλούμι λόγω…Τουρκοκυπρίων

Στη δίνη των θέλω των Τουρκοκυπρίων για την επόμενη μέρα της πιστοποίησης του χαλουμιού ως ΠΟΠ, βρίσκεται η προσπάθεια της Λευκωσίας για κατοχύρωση στην Ε.Ε του Κυπριακού προιόντος.

Η πρόσφατη, νέα αρνητική εξέλιξη με το δικαίωμα που έδωσε δικαστήριο σε Βουλγάρικη εταιρεία να παράγει χαλλούμι ως BBQλούμι, επιβεβαίωσε τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Λευκωσία στην εθνική προσπάθεια διάσωσης του προιόντος που προσφέρει 250 εκ. ευρώ στο ΑΕΠ της Δημοκρατίας.

Ιδού τι θέλουν..

Η laimitomos.com γνωρίζει ότι στο παρασκήνιο αυτό που συζητείται είναι το πως οι Τ/κ παραγωγοί θα μπορούν μετά την πιστοποίηση του χαλουμιού ως ΠΟΠ να εξάγουν απευθείας, παρακαλώ, στην Τουρκία μέρος της παραγωγής τους χωρίς αυτή να τυγχάνει ελέγχου από το αρμόδιο σώμα που θα θεσπιστεί βάση της απόφασης της Ε.Ε.

Δηλαδή με λίγα λόγια θέλουν οι Τ/κ να μπορούν να συνεχίσουν αυτό που πράττουν σήμερα, χωρίς να έχουν κανένα κόστος από την αλλαγή των διαδικασιών. Και κάτι τέτοιο θα παραπέμπει σε έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, την ίδια ώρα που θα λειτουργεί ανταγωνιστικά στους πολλαπλάσιουυς Ε/κ παραγωγούς.

Υπάρχουν ευθύνες…

Όσο και αν η κυβέρνηση Αναστασιάδη προσπαθεί να χειριστεί το θέμα χωρίς φωνές και εντάσεις, ένα είναι δεδομένο. Υπάρχουν ευθύνες. Και οι ευθύνες ξεκινούν από την περίοδο Υπουργείας του κ. Κουγιάλη μέχρι και σήμερα. Με το κάδρο να παρουσιάζει τόσο το πρόσωπο του Υπουργού Εμπορίου Γιώργου Λακκοτρύπη, όσο και αυτό του Κώστα Καδή.

Αλήθεια εκείνη η δήθεν αυστηρή επιστολή που έστειλε ο ΠτΔ στον κ. Γιούνκερ προ μερικών μηνών τι αποτέλεσμα είχε;

Αλήθεια τι θα γίνει αν τελικά αλλάξει, που θα αλλάξει, η σύνθεση της Ευρωπαικής Επιτροπής και η ανάληψη της εξουσίας από την κυρία Φον Ντερ Λαίνεν;

Αλήθεια πόσο ακόμη θα χρειαστούν τα νέα πρόσωπα στην επιτροπή για μελέτη του θέματος – που μόνοι μας αναγάγαμε σε πολιτικό – και ποιες θα είναι οι συνέπειες μέχρι την κατοχύρωση αν ποτέ προχωρήσει;