Το ευκαλυπτέλαιο και οι χρήσεις του

Συνήθως το ευκαλυπτέλαιο βρίσκεται σε  αποσυμφορητικά για το κρυολόγημα, τις αλλεργίες και τις λοιμώξεις του  αναπνευστικού.

Είναι από τα πιο δραστικά συστατικά για ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης. Επίσης αν δυσκολεύεστε να απαλλαγείτε από το βήχα, το έλαιο ευκαλύπτου μπορεί να χρησιμεύσει ως φυσική εναλλακτική λύση, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται επίσης ως αποχρεμπτικό.

Είναι ένα από τα κύρια συστατικά  στις σταγόνες για το βήχα που έχουν γεύση φρούτων, καθώς και σε αλοιφές και κρέμες για εντριβή που απλώνονται στο λαιμό ή το θώρακα. Οι περισσότερες τοπικές αλοιφές και εντομοαπωθητικά περιέχουν έλαιο ευκαλύπτου ως ένα από τα «μαγικά συστατικά» για να επουλώσετε μικρά κοψίματα ή να καταπραΰνετε μυϊκούς πόνους, ενώ κρατούν μακριά τα ζωύφια. Το ευκαλυπτέλαιο βρίσκεται επίσης σε αρωματικά σαπούνια, σε λοσιόν και σε προϊόντα απολέπισης του δέρματος.

Χρήσεις του ευκαλυπτέλαιου

Παρά τις εργαστηριακές δοκιμές, η αποτελεσματικότητα του ευκαλυπτέλαιου για άλλες χρήσεις είναι ακόμα ασαφής. Τα φάρμακα για το άσθμα που περιέχουν έλαιο ευκαλύπτου είναι ευεργετικά, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Οι τοπικές αντιφλεγμονώδεις κρέμες, τα τζελ και τα επιθέματα που περιέχουν έλαιο ευκαλύπτου ως ένα από τα συστατικά τους και η αίσθηση ζεστού-κρύου στο δέρμα ανακουφίζουν από πονοκεφάλους και πόνους στις αρθρώσεις που προκύπτουν από καταστάσεις όπως είναι η αρθρίτιδα. Το ευκαλυπτέλαιο βρίσκεται στα περισσότερα στοματικά διαλύματα που χρησιμοποιούνται για να μειώσουν την ουλίτιδα και την πλάκα. Ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα αν το ευκαλυπτέλαιο δρα από μόνο του σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα αυτών των προϊόντων ή σε συνδυασμό με άλλα συστατικά.

Ακολουθήστε τη σωστή δόση

Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε το έλαιο ευκαλύπτου σε οποιαδήποτε μορφή, χρησιμοποιήστε μικρές ποσότητες και διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μόνο το 5% των θεραπειών με βάση το λάδι, όπως σπρέι ευκαλύπτου λεμονιού για να κρατήσετε μακριά τα ζωύφια. Χρησιμοποιήστε μόνο 0,3 έως 0,6 γραμμάρια έλαιο ευκαλύπτου καθημερινά αν πρόκειται για χάπι ή σε παστίλια για το βήχα και το λαιμό. Αν σας αρέσει να πίνετε τσάι ευκαλύπτου χρησιμοποιήστε 90 γραμμάρια φύλλα ευκαλύπτου για ένα φλιτζάνι.

Είναι πολύ τοξικό

Παρόλο που το έλαιο ευκαλύπτου έχει τα οφέλη του, η υπερβολική του χρήση μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, ειδικά αν λαμβάνεται από το στόμα. Οι παρενέργειες του ευκαλυπτέλαιου περιλαμβάνουν ζαλάδα, κοιλιακές κράμπες, ναυτία, εμετό, διάρροια, παραλήρημα και δυσκολία στην αναπνοή. Ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να αναπροσαρμόσει τη δοσολογία για να αποφευχθούν τυχόν αρνητικές αλληλεπιδράσεις. Μην δίνετε έλαιο ευκαλύπτου σε παιδιά, γιατί μπορεί να προκαλέσει αλλεργικό εξάνθημα ή φαγούρα.

Χρησιμοποιήστε το ευκαλυπτέλαιο με προσοχή

Η έρευνα δείχνει πως αν πάρει κανείς έλαιο ευκαλύπτου μαζί με τα αντικαταθλιπτικά φαινοβαρβιτάλη ή διαζεπάμη μπορεί να επιβραδύνει το νευρικό του σύστημα και να μειώσει την πνευματική εγρήγορση. Το έλαιο ευκαλύπτου μπορεί επίσης να προκαλέσει υπνηλία, αν χρησιμοποιηθεί μαζί με χαμομήλι, βάλσαμο λεμονιού ή άλλα φυσικά βότανα γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγετε την οδήγηση αν το έχετε πάρει. Το κλειδί για την ασφαλή του χρήση είναι η συνεννόηση με το γιατρό σας.