Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Στα πρωτοσέλιδα σήμερα κυριαρχεί και πάλι το θέμα της Ελλάδας και τα επόμενα βήματα τηςμετά τη συμφωνία στο Eurogroup, η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που θα κληθούν να εγκρίνουν οι θεσμοί, καθώς και το χθεσινό διάγγελμα του Έλληνα Πρωθυπουργού.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Πρωτοσέλιδό της «Ανοικτοί λογαριασμοί Ελλάδας-δανειστών» και γράφει ότι για την ελληνική Κυβέρνηση τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, με πρώτο βήμα την κατάθεση μέχρι τη Δευτέρα σειράς μεταρρυθμιστικών μέτρων, τα οποία αφού εγκριθούν από τους θεσμούς, θα τεθούν στην κρίση των κοινοβουλίων. Επίσης, φιλοξενεί συνέντευξη του Επιτρόπου Ανθρωπιστικών Θεμάτων Φώτη Φωτίου που λέει ότι είναι τεράστιες οι ευθύνες της Τουρκίας για τις μετακινήσεις οστών. Αλλού, παραθέτει τα ευρήματα δημοσκόπησης, σύμφωνα με τα οποία οι Κύπριοι, αξιολογώντας τους χειρισμούς της ελληνικής Κυβέρνησης, τίθενται υπέρ της διεκδίκησης.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Με τίτλο «Έφυγε η Ρένα» αναφέρεται στον θάνατο της αρχισυντάκτριας της εφημερίδας, Ρένας Κουλέρμου-Λάρκου, κόρης του εκδότη Φρίξου Ν. Κουλέρμου, μετά από μάχη με τον καρκίνο. Αλλού, αναφέρεται στο διάγγελμα του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το Eurogroup, όπου είπε ότι κερδήθηκε μια μάχη αλλά όχι ο πόλεμος. Επίσης, παραθέτει άρθρο του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος κάνει λόγο για ώρες ευθύνης στην οικονομία.

ΦΙΛΕΛΕΥΕΡΟΣ: Με τίτλο «Όρθια η Ελλάδα εντός ευρώ» γράφει ότι η αβεβαιότητα των τελευταίων 25 ημερών τερματίστηκε μετά την κατ` αρχήν συμφωνία στο Eurogroup, η οποία δίνει ανάσα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ το πρώτο τεστ θα γίνει με την υποβολή της λίστας με τις μεταρρυθμίσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Κύπρος και Αίγυπτος, με τη συμφωνία για το φυσικό αέριο, δημιουργούν τετελεσμένα στο παζλ της αξιοποίησης των κυπριακών υδρογονανθράκων. Αλλού, γράφει ότι η μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει ιταλικό χρώμα.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Κύριο θέμα της, με τίτλο «Ηχηρό μήνυμα για διεκδικητικότητα» και γράφει ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση κάλεσε την Κυβέρνηση Αναστασιάδη να παραδειγματιστεί από την Κυβέρνηση της Ελλάδας και να σταματήσει να υποτάσσεται και να υποκύπτει στις σκληρές απαιτήσεις των Τροϊκανών. Σε άλλο θέμα παραθέτει τις θέσεις που κατέθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στην τελευταία σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου, όπου ανέφερε ότι αμφισβήτηση της λύσης ΔΔΟ οδηγεί σε διχοτόμηση. Ακόμη, γράφει ότι η μείωση των επιτοκίων είναι ανεπαρκής για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Sunday Mail: Με τίτλο «Έκθεση υπογραμμίζει τους κινδύνους του σκανκ (κάνναβη)», γράφει στο πρωτοσέλιδο θέμα της και αναφέρει ότι η ποικιλία της κάνναβης είναι πολύ πιο δυνατή από αυτή που έκαναν χρήση προηγούμενες γενιές, ενώ στην Κύπρο οι αιτήσεις για θεραπεία τριπλασιάστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια. Επίσης, γράφει ότι σύμφωνα με τα κολέγια, οι περίπλοκες διαδικασίες για βίζα αποτρέπουν ενδεχόμενους φοιτητές από χώρες εκτός ΕΕ. Ακόμη, αναφέρεται στο μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου προς τα μέλη της ιταλικής μαφίας να μετανοήσουν.

Η Καθημερινή: Προβάλλει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Ανάσα 4 μηνών πήρε η Ελλάδα» τη συμφωνία στο Eurogroup και γράφει ότι αύριο η Αθήνα παρουσιάζει λίστα μεταρρυθμίσεων, της οποίας η επάρκεια θα κριθεί από τους θεσμούς. Σε άλλο θέμα, γράφει για παρασκηνιακές κινήσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, στη βάση της φόρμουλας Έιντε για αμοιβαίο μορατόριουμ στην ΑΟΖ. Επίσης φιλοξενεί συνέντευξη του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνου Ηροδότου, που λέει ότι η αποκρατικοποίηση της Cyta θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η Μάχη: Με τον τίτλο «Δύο σχολές σκέψεις» γράφει στο πρώτο της θέμα ότι σε κατάσταση εσωστρέφειας, την ώρα που που οι πραγματικότητες επιβάλλουν εγρήγορση, παραμένει η πολιτική ηγεσία στη Λευκωσία που συζητεί ακόμη περί ευκταίου και εφικτού σε ότι αφορά την ακολουθούμενη στρατηγική στο Κυπριακό. Αλλού, γράφει για κλίμα αισιοδοξίας στο θέμα των εκποιήσεων. Επίσης παραθέτει συνέντευξη του ΓΔ της ΟΕΒ Μιχάλη Πήλικου, ο οποίος θεωρεί απομακρυσμένο το ενδεχόμενο μαζικών εκποιήσεων πρώτης κατοικίας.